Safet Sušić otkrio ko mu je najbolji fudbaler svih vremena i iznenadio javnost


Safet Sušić (63), najbolji fudbaler BiH svih vremena te još uvijek najuspješniji selektor u historiji bh. reprezentacije pred početak Svjetskog prvenstva u Rusiji dao je intervju za Germanijak.hr. Legendarni Pape je govorio o svemu…







“Jedva čekam da krene Svjetsko prvenstvo. Po meni su tri izrazita favorita. Njemačka, Španjolska i Brazil. Te su tri reprezentacije po snazi daleko ispred svih ostalih”, najavio je za početak razgovora Mundijal u Rusiji legendarni Pape.

Na svjetskim prvenstvima ima ogromno iskustvo. Dvaput je 1982. i 1990. godine nastupio kao igrač, a prije četiri godine je u Brazilu kao selektor vodio reprezentaciju BiH. Imao je u toj grupi dva ista protivnika kao Hrvatska ove godine. Igrao je protiv Argentine i Nigerije.






“Hrvatska, baš kao i BiH prije četiri godine, ima jako tešku skupinu. Naravno da je Argentina prvi favorit skupine, ali vi se možete nositi s njima”, kaže Sušić i pojašnjava:

“Argentina nije jaka kao prije četiri godine. Zbog toga je i nisam stavio u red favorita. Teško da će oni ponoviti finale i rezultat otprije četiri godine. Slabiji su nego prije, a po mom mišljenju niti Leo Messi više nije na nivou na kojoj je bio 2014. godine. Ipak, bez njega je Argentina prosječna ekipa unatoč velikim imenima. Gledao sam ih u kvalifikacijama, pa kad Messija nema u igri, doista nisu ništa posebno”.

BiH nije uspjela proći pored Argentine i Nigerije, može li proći Hrvatska?






“Mislim da može i da hoće. Vi ćete proći u osminu finala. Ova reprezentacija ima kvalitetne igrače i ne smije podbaciti. Ni Nigerija neće biti dobra kao prije četiri godine, a Island je ipak slabiji od vas. Hrvatska se može boriti za prvo mjesto s Argentinom”, nahvalio je Dalićeve momke Sušić.

Stariji ljubitelji nogometa dobro pamte kakav je igrač bio. Čak je 13 godina bio reprezentativac bivše države, devet je godina nosio dres velikog PSG-a. Uostalom, Parižani su prvi naslov prvaka osvojili baš kad je tamo igrao Pape.

“Nisu me zaboravili. I danas me znaju zaustaviti navijači na ulicama Pariza. Za njih sam bio i ostao legenda. Na Park prinčeva odem s vremena na vrijeme, kad mogu na neku veliku utakmicu”, rekao je Sušić, koji je komentirao izbor Thomasa Tuchela za novog trenera francuskog prvaka.






“To je bila naredba iz Katara da on postane trener. Mnogi su u Parizu iznenađeni tom odlukom. Očekivali su puno veće trenersko ime, a došao je on. Za neke je ovdje ta odluka čak bila i šokantna. PSG-u očito nešto nedostaje. Očekivao sam da ove godine napokon ponovno dođu barem do polufinala Lige prvaka, ali opet su rano ispali. Pitanje je mogu li s Tuchelom na klupi napraviti europski iskorak”, kaže nam Pape, koji je posljednji trenerski posao imao u turskom Alanyasporu.

Sad je slobodan, bez posla, ali ponude stalno stižu. Mogao bi se vratiti u tursku ligu. Selekotr BiH bio je od 2009. do 2014., sad je tamo Robert Prosinečki.

“Vidim da su Roberta dobro prihvatili i to je najvažnije. Sigurno je dobar izbor za klupu BiH. Bio je veliki igrač i vjerujem da će biti jednako dobar trener”, nahvalio je Žutog Safet Sušić.

Sušić nema dilemu ko su tri najbolja igrača današnjice i ko su najbolji igrači u historiji fudbala.

“Messi, Ronaldo i Neymar su danas daleko ispred svih. Najbolji igrač u historiji fudbala za mene je Leo Messi. Niko nije dominirao kao on, iza njega je Pele”, završio je Pape.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...