Stravično prokletstvo ili kako je propala reprezentacija Bosne i Hercegovine


"Mislite da je onima u Dallasu drago kada Nowitzki ide igrati za reprezentaciju? Generalno, NBA klubovi igračima, ne računajući američke reprezentativce, savjetuju da ne idu igrati za svoje selekcije. Ali, sve ove godine, Nowitzki i mnogi drugi su igrali za reprezentacije, bez obzira na sugestije klubova. Pametnom dosta”, piše Scsport.ba.







To je izjavio selektor reprezentacije BiH Duško Vujošević kada je postalo jasno da dva pozvana NBA igrača Mirza Teletović i Jusuf Nurkić neće igrati za Zmajeve u prošlogodišnjim pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Nadali smo se da više nećemo svjedočiti takvim konferencijama, na kojima će se više pričati o otkazima reprezentativaca, nego o igri ili nastupajućim utakmicama. Nažalost, sve su prilike da će se upravo takva konferencija sutra održati u Tuzli, pred meč selekcije BiH sa Francuskom u Mejdanu.

Iako to zvuči nestvarno, ispostavilo se da su otkazi u pretkvalifikacijama mila majka u odnosu na brutalne udarce koje je naša reprezentacija primila pred posljednje dvije utakmice prve faze kvalifikacija za SP.






Odranije je bilo poznato da su povrijeđeni Miralem Halilović, Andrija Stipanović i Milan Milošević. Ovaj posljednji je i dolazio u Tuzlu, pregledali su ga ljekari reprezentacije i evidentirali da nema sumnje kako se radi o ozbiljnoj ozljedi.

Nemanja Gordić je, pak, povukao potez koji niko nije očekivao od njega. Nit’ se javlja, nit’ dolazi. Tako kažu u stručnom štabu reprezentacije. Gorda je godinama ginuo za reprezentaciju, učestvovao na evropskim prvenstvima, bio i ključni čovjek u aktuelnim kvalifikacijama, njegova rola u pobjedama protiv Rusije i Belgije ne može se poništiti. Stoga i čudi taj „silencio“, vjerujemo da će dani koji dolaze ipak raspetljati tu neobičnu misteriju koja obavija plejmejkera čiji odnos prema grbu BiH nikad nije bio upitan.

No, s druge strane, iznenađenju nema mjesta u slučaju Džanana Muse i Ajdina Penave. Ko iole poznaje košarkaške prilike u svijetu i BiH, mogao je pretpostaviti da ovi igrači, prijavljeni za NBA draft koji se održao 21. juna u Njujorku, neće biti na vrijeme priključeni reprezentaciji.






Penava je ubrzo nakon što je uvršten na spisak za utakmice protiv Francuske i Belgije javio Vujoševiću da neće biti tu. Nije izabran na draftu, ali želi se kroz učešče u Ljetnoj ligi nametnuti NBA klubovima.

Musa se odlučio za drugi način. Do zadnjeg dana držao je javnost i stručni štab u neizvjesnosti. Potpuno bespotrebno. Znao je da drugi scenarij ne postoji ukoliko bude izabran na draftu. Pravdanje na Facebooku također je nepotreban višak.

Džanan Musa se ne treba nikome izvinjavati, barem na ovako patetičan način. On je predvodnik naših zlatnih kadeta, zauvijek upisan u historiju bh. košarke. Ne sumnja niko u njegov patriotizam, Bože sačuvaj.

Treba samo sebe pogledati u ogledalo i izgovoriti šta želi u ovom trenutku. A to je da se trenutno ne namjerava zamjerati novim gazdama u Brooklyn Netsima.

Tragedija je da ceh plaća reprezentacija BiH. I to u momentu kada može napraviti iskorak, plasirati se u drugi krug kvalifikacija za Mundobasket. Prije nekoliko mjeseci se činilo da je to završen posao, treba nam jedna pobjeda u dvije preostale utakmice ili da Rusi slave u Belgiji. Sada više niko nije siguran u takav rasplet. Pogotovo uzimajući u obzir da Duško Vujošević u rosteru ima tek jednog igrača sa ozbiljnim rejtingom u Evropi, kapitena Elmedina Kikanovića.

Košarkaška reprezentacija BiH u ovom trenutku je rasturena, popucala po šavovima. A sa tom trojkom iz SAD (Nurkić, Musa, Penava) bila bi moćna, čak i za eventualne protivnike u drugom krugu. Sa takvim sastavom vjerovatno bismo se i plasirali na SP u Kini. Kakva količina talenta bi to bila na jednom mjestu, naježite se…






Ali, kvrcnimo prstima i trgnimo se – taj film nećemo gledati. Odlazak naših mladih zvijezda u Ameriku zapravo poništava opciju građenja dobre reprezentacije. Očito ne možemo imati oboje – NBA igrače i dobru reprezentaciju. Kakav surov paradoks.

Nurkić je, doduše, obećao da će biti na raspolaganju selektoru u prvim utakmicama drugog kruga kvalifikacija, u septembru. Živi bili, pa vidjeli. Niko sretniji od nas i ostalih košarkaških fanatika koji tokom radnih dana ustaju u 2 ujutro da ga gledaju u dresu Blazersa. Pitanje je da li ćemo uopšte nekako dopuzati do te faze takmičenja, nakon mečeva s Trikolorima i Belgijancima.

Do tad, selektoru Vujoševiću i nama samima treba biti jasno – naše „američke“ vedete nisu Dirk Nowitzki, Tony Parker ili Pau Gasol. Ljudi koji su prkosili svojim klubovima i dolazili igrati za domovinu.

Kao što će i NBA zvijezde Batum, Fournier i Gobert igrati za Francusku ovog petka u Mejdanu. Mi, zasad, takvih nemamo. I to nije naklapanje nekog novinara. Već neoboriva statistička činjenica.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...