Bosna i Hercegovina postala svjetski rekorder: Ovo nikad prije u svijetu nije zabilježeno

Samo je jedan klub prošlu sezonu započeo i završio s istim stručnjakom na klupi, a već su mijenjali svi najveći kandidati za naslov!





Sedam od 16, bilanca je smijenjenih trenera nakon svega 7. odigranih kola u Premijer ligi BiH ! Trojica su smijenjena u četvrtak, istoga dana, a mijenjali su najbolji klubovi iz BiH - Željezničar, Široki Brijeg i Sarajevo .

Četvrtak je počeo smjenom Davora Mladine sa klupe Širokog, a na njegovo mjesto ustoličen je Slaven Musa , koji je ne tako davno dobio otkaz u timu sa Pecare. Uprava Širokog je njegovim vraćanjem na klupu priznala grešku, zbog koje su prošle sezone i ostali bez Europe, nakon 12 godina.

Na smjenu Mladine nadovezala se i smjena Milomira Odovića , trenera Željezničara , kojem je presudio remi protiv Slobode na Grbavici. Istina, nisu plavi najbolje startali u novoj sezoni, ali su zato u Europi igrali zaista odlično i borbeno.

Međutim, uprava, koja nije osigurala adekvatna pojačanja, a otjerala je mahom standardne igrače, odlučila je oprostiti se od Odovića i to putem e-maila , a u javnosti su plasirali priču kako je održana izvanredna sjednica kluba?!



I na kraju, točnije krajem dana, smijenjen je i Dženan Uščuplić , trener koji je Sarajevu donio toliko čekanu šampionsku titulu. Njemu je presudila Slavija, a već neko vrijeme Uščuplić je na izlaznim vratima bordo sastava, koji je "vojnika" kluba htio mijenjati i Miodragom Ješićem.

Tako će četvrtak, 10. 9. 2015. u povijesti Premijer lige BiH ostati upamćen kao najcrnji za trenere, a ukoliko se tome doda činjenica da su klubovi od početka već posezali za smjenama, onda se dolazi do zaključka kako je biti trener u BiH najnesigurniji posao uopće!

Trener Viteza Valentin Plavčić tako je smijenjen već nakon samog starta u novoj sezoni, a umjesto njega je doveden Branko Karačić . Odletio je potom i trener Veleža Dželaludin Muharemović , koji je zamijenjen Adisom Obadom, a Darko Vojvodić je na klupi Slavije zamijenio Milana Gutovića . Jedini koji je sam napustio kormilo je Vlado Jagodić , kojeg je u Borcu naslijedio Petar Kurčubić.

Nijedna europska liga ne troši trenera kao što to rade "stručnjaci" u klubovima širom BiH, koji očito nemaju jasnu viziju. Uostalom, protekle sezone jedini je od početka do kraja vodio svoju ekipu trener Olimpica Mirza Varešanović , koji je sa vukovima na kraju osvojio i Kup, oduživši im se za povjerenje.

Tako je predsjednik Olimpica Nijaz Gracić svima pokazao da strpljenje može donijeti rezultat, jer svi koji su u međuvremenu mijenjali, danas imaju velike probleme.

Biti trener u BiH je sigurno jedan od najnesigurnijih poslova u našoj zemlji, jer nikad ne znaš kada će se uprava, navijači, te igrači okrenuti protiv tebe, a rezultat i sreća su itekako varljivi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...