Oglasio se i Emir Spahić

Stoper Bayer Leverkusena Emir Spahić napustio je kamp nogometne reprezentacije BiH u Zenici i zaputio se u Njemačku, gdje će uraditi dodatne pretrage, nakon kojih će i definitivno biti poznato hoće li nastupiti u utakmicama protiv Velsa i Belgije.



Međutim, ako je suditi po bolnoj grimasi na Spahićevom licu, i to prilikom šetnje, onda su šanse za njegov nastup u Cardiffu nikakve.

“Došao sam kako bi me ljekarska služba bh. reprezentacije pregledala. Vidjeli su u kakvom sam stanju”, kazao je Spahić za Oslobođenje.

“Moram obaviti dodatne preglede. Boli me samo dok stojim. Protiv Benfice sam igrao pod injekcijama i poslije više nisam mogao stajati na nogama. U narednih dan-dva znat ću kakva je stvarna situacija”, objasnio je nekadašnji kapiten, koji dodaje kako je imao obavezu prema selektoru, reprezentaciji i saigračima, da se pojavi u Trening-kampu.

Tačna dijagnoza Spahićevih bolnih leđa zapravo je lumbago, odnosno sindrom bolnih leđa, što iziskuje mirovanje i do nekoliko sedmica, a nekadašnji kapiten naše selekcije prije samo nekoliko dana je bio na terenu, pa je upitan i njegov nastup, ne samo za reprezentaciju u duelima protiv Velsa i Belgije, već i za Bayer.



Lumbago je klinički naziv za iznenadni bol u lumbalnom dijelu leđa koji nastaje prilikom nezgodnog kretanja, naprezanja, naglog podizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja.

Bol u leđima najčešće nastaje kao posljedica istegnuća mišića i ligamenata ili mišićnog spazma, a u nekim slučajevima, bol mogu izazvati poremećaji kao što su diskus hernija, išijas, arthritis, skolioza ili osteoporoza.

Simptomi obuhvataju bol u mišićima, pulsirajući ili probadajući bol, bol koji se širi duž noge, ograničenu pokretljivost leđa i nemogućnost uspravnog stajanja. Bol u leđima koji traje od par dana do par nedelja se smatra akutnim, dok je hronični bol onaj koji traje tri meseca ili duže.

Terapija lumbaga obuhvata promjene u načinu života (ishrana i fizička aktivnost) i upotrebu lijekova. Koriste se NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lijekovi), u obliku gela za lokalnu aplikaciju ili u obliku kapsula, koji smanjuju upalu i smiruju bol.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...