Otkrivena istina: Mario Mandžukić nije hrvat, već Bosanac koji se zvao Mahir!

Najbolji napadač Hrvatske fudbalske reprezentacije, donedavno igrač njemaačkog prvaka Bayerna iz Minhena, trenutno igrača Atletico Madrida Mario Mandžukić je Bosanac.



Do ovog saznanja smo došli nedavno nakon što smo razgovarali sa grupom navijača reprezentacije BiH u Zenici. Jedan od momaka s kojim smo razgovarali o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu nam je rekao kao ima prijatelja u Kaknju, tačnije u mjestu Brnjic koji mu je ispričao nevjerovatnu stvar, a to je da je Mario Mandžukić, jedan od najpopularnijih hrvatskih nogometaša njegov rođak.

Kopajući za informacijama doznajemo kako amidža Marija Mandžukića i dalje živi u pomenutom selu i da se zove Hilmo Mandžuka. Potražili smo gospodina Mandžuku i zatekli ga na njegovom dobrostojećem imanju veličine pet dunuma. Hilmo je poljoprivrednik koji se bavi stočarstvom. Na svom imanju ima deset krava, četrdeset ovaca, četiri konja i dvadeset i pet koka nosilja.

Gospodin Hilmo Mandžuka kada nas je vidio, sišao je sa svog traktora dok je orao njivu. Njegova hanuma Fata nam je skuhala kahvu i počastila rahat-lokumom. Nakon kraće besjede, upitasmo Hilmu za Marija Mandžukića.

Bježeći od granata do svjetske slave




„Bilo ti je to sinko moj 95′ godine kad je moj brat Mirsad sa ženom Mensurom otiš’o u Švajcarsku. Bježali su od rata ispod granata tražeći bolji živo. U Švajcarskoj su se fino snašli. Mirsad je radio k’o šofer kamiona a Mensura je bila domaćica. Tamo su ti živjeli godinu dana pa su otišli u Hrvatsku kod ženinog brata Vedrana.“ – rekao nam je u svojoj priči Hilmo.

„Vedran je u Hrvatskoj živio već duži niz godina. Kad je došao tamo predio si je ime, a inače se zvao Vehbija. Rat je učinio svoje pa se nije osjećao sigurno“- nastavlja Hilmo.

Nas je zanimalo koliko je zapravo istine u tome da je Mario Mandžukić zapravo iz Kaknja?

Mario je zapravo Mahir

„Mahir Mandžuka ti je njegovo pravo ime. On se rodio 86′ sjećam se k’o danas. Kad su oni otišli u Hrvatsku promjenili su imena kako ne bi bili sumnjivi, ipak rat je, a mi bošnjaci muslimani gdje god se pojavimo svi misle da smo teroristi. Tako ti je Mahir postao Mario, Mirsad i Mensura su postali Mato i Marija Mandžukić“ – rasvjetlio nam je Hilmo.

Mnogo mu pomogao.

U razgovoru sa Mariovim amidžom Hilmom saznajemo da se ne viđaju toliko često, ali da ipak navrate.

„Bili su mi predprošle godine u posjeti. Od kako je Mahir post’o popularan, svako malo mi nešto pošalje. Ovo imanja što imam je i Mahirova zasluga. Recimo prošle godine mi poslao para da mogu kupit’ dvije krave, a ove da mogu napraviti štalu. On ima veliko srce i uvijek pomaže onoliko koliko stigne.“ – rekao je za kraj Hilmo Mandžuka, amidža Marija Mandžukića.

Tako smo došli do istinite informacije. Mario Mandžukić je zapravo Mahir Mandžuka iz mjesta Brnjic kod Kaknja. Rođen je 1986.godine u porodilištu u Kaknju. Njegovi roditelji su Mirsad i Mensura Mandžuka koji su za vrijeme rata pobjegli u Švajcarsku. Nakon pet godina su otišli u Hrvatsku kod Mensurinog brata Vehbije koji je u međuvremenu promjenio ime u Vedran. Tako su Mandžuke postali Mandžukići, a mali Mahir, sada Mario, je postao jedan od najboljih igrača Hrvatske reprezentacije u fudbalu.

(Tekst je satiričnog karaktera i preuzet je sa portala Kakanj-x.com)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...