Evo kako Švedska ponovo otima bh. igrače


Iz Nogometnog saveza Svedske su stigli pozivi za osam igraca Bosansko-Hercegovackog porijekla od kojih je njih pet ucestvovalo u projektu ”Otvorena vrata” Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Na spisku najmladje selekcije (U15) nasli su se Isak Redzic iz Trelleborgs FF i Denis Hadzikadunic iz Malmö FF. Isak je zbog klupskih obaveza izostao sa kampa ”Otvorena vrata” (skraceno ”OV”) dok je Hadzikadunic nastupio svih 90 minuta u prvoj test-utakmici na mjestu stopera.

Za U16 selekciju (igraci rodjeni 1997.) pozvani su Adnan Maric iz GAIS-a i Adi Terzic iz Mjällby AIF-a. Adnan Maric je pod profesionalnim ugovorom sa drugoligasem GAIS-om i u sezoni iza nas je upisao sedam nastupa za prvi tim. Iako nije pretjerano spektakularan igrac krase ga funkcionalna tehnika, dobar pregled igre i pokretljivost. Usporedbe radi, dosta podsjeca na Zlatana Bajramovica. Jedan je od rijetkih 16-godisnjaka sa minutazom u prve dvije lige u Svedskoj sto dovoljno govori o kvalitetu istog.

Adi Terzic je stoper koji nastupa za U17, U19 i povremeno za U21 prvoligasa Mjällby AIF-a. Rijec je o nogometasu sa strasno dobrim fizickim predispozicijama te smirenost neophodna za ”miran san” njegovih saigraca.


U17 selekcija Svedske je napravila ogromno iznenadjenje prvo na Evropskom a zatim i na Svjetskom prvenstvu gdje su bili treci pobjedivsi izmedju ostalih Argentinu sa 4-1 u borbi za bronzanu medalju.

Na oba prvenstva su nastupali Mirza Halvadzic (Malmö FF) i godinu dana mladji Ali Suljic (Chelsea FC). Na decembarskom spisku nema Alija koji igra na poziciji stopera/desnog beka ali je tu Halvadzic cija brzina i lucidnost su dovodile do ludila protivnicke odbrane na smotri najboljih 17-godisnjaka na svijetu. Mirza i njegov otac su izrazili zelju da porazgovaraju sa odgovornima u N/FS BiH glede promjene sportskog drzavljanstva ovog dragulja.

Mirza Halvadzic - buducnost BiH?

Osim Halvadzica na spisku U17 selekcije se nasao i Elis Culum iz IFK Värnama koji zbog povrede nije mogao ucestvovati na ”OV” ali koji je, bas kao i njegov otac, izrazio veliku zelju da se odazove iducom prilikom.

Osim gore pobrojanih u U18 selekciji su pozvani jos Admir Bajrovic, veznjak/centarfor iz NEC Nijmegena te nama svima dobro poznati Muamer Tankovic iz Fulhama za kojeg je selektor U21 reprezentacije Svedske skoro izjavio da ga, unatoc njegovoj mladosti, ima u vidu za iducu godinu.

Dakle osam igraca iz Bosne i Hercegovine od toga njih pet koji su otkriveni zahvaljujuci ”Otvorenim vratima” te trojica koja su vec ranije bili etablirani u omladinskom nogometu u Svedskoj. Ono sto im je zajednicko je to da nijedan od njih nije nikad odbio da nastupa za domovinu ali isto tako niko ih od odgovornih za nase omladinske selekcije nije nikad kontaktirao.

Piše: ISMET TURSIC
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...