Ozbiljne optužbe na račun Pjanića: Šta se desilo posle utakmice protiv Egipta?

Miralem Pjanić je zakazao u ključnim utakmicama baraža protiv Irske i ubuduće očekujem da bude motor bh. reprezentacije, poručio je Fuad Muzurović, prvi selektor fudbalske reprezentacije BiH.



U razgovoru za "Nezavisne" prokomentarisao je aktuelnu situaciju u bh. timu, ne skrivajući zapažanje da je atmosfera u jednom trenutku bila značajno poljuljana. Selektoru "zmajeva" Mehmedu Baždareviću daje punu podršku u daljem radu, ali isto tako smatra da je njegov prethodnik Safet Sušić zaslužio korektniji rastanak i veći respekt od onog koji je imao.





"U vremenu dok je Sušić vodio ekipu stvorile su se neke loše situacije unutar reprezentacije. Žao mi je što je Safet na onakav način završio mandat jer mislim da je zbog svega što je postigao, a postigao je puno, zaista nije zaslužio neke stvari, nego poštovanje. Uostalom, on je prvi i zasad jedini koji nas je doveo na jedno veliko takmičenje", naglašava Muzurović.

NN: Koje su to loše stvari u reprezentaciji?

MUZUROVIĆ: Ne mogu govoriti o nekim dešavanjima unutar kojih nisam bio direktni svjedok. To najbolje mogu da odgovore oni koji su svakodnevno s ekipom, ali se očito primijetilo da je atmosfera bila značajno narušena.

NN: Kada je, po Vama, sve to počelo?

MUZUROVIĆ: Od poraza u prijateljskoj utakmici u Inzbruku 0:2 od Egipta sve je krenulo u nekom drugom pravcu. Od tada se počela stvarati ružnija slika prema Safetu, koji to nije zaslužio. Kasnije su se pojavile trzavice i na samom Mundijalu, igrači su bili ljuti čak i na novinare. Nešto se očito dešavalo u ekipi, to je primijećeno, a šta tačno - ja zaista ne znam.

NN: Da li mislite da u ekipi nedostaje discipline?

MUZUROVIĆ: Pa ispada da nedostaje. Ne uvijek, ali u posljednje vrijeme je nedostajalo. Međutim, mislim da je Meša uspio popraviti atmosferu i da vraća ekipu na pravi kurs, bez obzira što nije uspio izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

NN: Koliko ste zadovoljni igrom ekipe, pojedinaca?


MUZUROVIĆ: Od Pjanića očekujem više. Očekujem da bude pravi vođa, a ne ovako kako smo ga gledali u nekim minulim utakmicama. Pogotovo nisam bio zadovoljan njegovom izvedbom kad je bilo najpotrebnije protiv Irske. On treba da bude motor bh. tima, glavni na sredini.

NN: Mislite li da se nije najbolje snašao nakon odlaska Zvjezdana Misimovića?

MUZUROVIĆ: Mislim da mu nedostaje Misimović. S njim je puno bolje igrao i veoma mi je žao što Miske nije ostao još u reprezentaciji. Prerano se oprostio, mogao je još puno toga dati i s njim bi, siguran sam, neke stvari drugačije izgledale na kraju prošlih kvalifikacija. Profil jednog takvog igrača kao što je Misimović nam nedostaje.

NN: Treba li bh. timu novih igrača?

MUZUROVIĆ: Mislim da je najbitnije da Meša nastavi kurs koji je zauzeo, da bude odlučan u svojim namjerama, pogotovo sad kad je dobro upoznao situaciju. Vjerujem da će se pojaviti neko novo ime, iako ne treba previše lutati, a ovi sa dužim stažom treba da preuzmu veću odgovornost.

NN: Koliko je bitan ostanak Baždarevića?

MUZUROVIĆ: Kontinuitet je bitan. On zaslužuje podršku od svih nas. Možda nismo zadovoljni igrama u dvije utakmice baraža, možda je moglo još nešto da se uradi, ali vjerujem da će sve doći na svoje. Podržavam odluku Izvršnog odbora da mu se produži mandat.



Mogu li "zmajevi" na Mundijal u Rusiju?

MUZUROVIĆ: Meša je već na neki način preporodio reprezentaciju. Vjerujem da će se to na pravi način manifestovati upravo u narednim kvalifikacijama. Grupa je možda i jača od prethodne, ali ne treba da strahujemo ni od Belgije koja je favorit, a pogotovo ne od Grčke, Estonije i Kipra. Vjerujem da ćemo se plasirati u Rusiju.

Privolio Rahimića

Fuad Muzurović, bivši selektor BiH, je zaslužan što je bh. dres obukao i Elvir Rahimić. Prisjetio se prvog razgovora sa tadašnjim igračem CSKA, koji je sa Moskovljanima osvojio Kup UEFA.

"Sjećam se, kad sam ga prvi put nazvao, da sam ga pitao ima li djece. Odgovorio je 'da', a ja sam mu onda poručio da ne dozvoli da ga djeca vuku za rukav i pitaju zašto nikad nije zaigrao za državni tim iako je osvojio titule i u Rusiji i u Evropi. To je bila presudna rečenica", kaže Muzurović.

Imao podršku Milana Jelića

Iskusni stručnjak Fuad Muzurović se prisjeća kako u drugom mandatu na klupi tima BiH nije imao podršku tadašnjeg rukovodstva N/FS BiH.

"Bila su to teška vremena za vođenje ekipe, ali smatram da sam ipak uspio napraviti nešto. U moje vrijeme zaigrali su Edin Džeko, Vedad Ibišević, Sejad Salihović. U N/FS BiH jedino sam pravu podršku imao od pokojnog Milana Jelića. On je znao prepoznati i pokušati riješiti probleme sa kojima smo se susretali, ali i ranije Blaž Slišković", kaže Muzurović.

Nepravda prema Misketu

Fuad Muzurović smatra da je napravljena nepravda prema Zvjezdanu Misimoviću kada mu je u mandatu Miroslava Blaževića oduzeta kapitenska traka i predata Emiru Spahiću.

"Misimović je izuzetan čovjek i sportista. To je pokazao više puta svojim djelima i smatram da je Ćiro načinio bespotreban gaf. Nemam ništa protiv Spahića, ali Misimović je bio kapiten i trebao je ostati", jasan je Muzurović. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...