Svjetski mediji se u čudu pitaju: Šta se dođavola desilo sa Muhamedom Bešićem?


Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine većina će pamtiti po potopu domaćina u polufinalu protiv Njemačke (1:7), "krađu" snova Messiju i Agentini o naslovu svjetskih prvaka od strane Elfa (1:0) i holandsko "otimanje" čak i utješne treće pozicije Brazilu (3:0)...







Oduševila nas je tada i Kostarika koja je završila prva u grupi smrti s Urugvajem, Engleskom i Italijom, a zatim izborila ulazak u četvrtfinale pobjedom na penale protiv Grčke, da bi na kraju ispala od Holandije, ovoga puta gubitkom na lutriji jedanaesteraca, piše Goal.

Upravo je Kostarika imala najviše predstavnika u brojnim rubrikama 'otkrića Svjetskog prvenstva' nakon završetka Mundijala u Brazilu, a pod svjetla reflektora tada je stupio velik broj mladih (i nešto starijih) igrača od kojih su se neki pokazali kao prava otkrića, a neki tek kao "vijest za jedan dan".






Gdje su danas i kakva im je bila sudbina nakon sjajnih nastupa na najvećoj svjetskoj pozornici? Goal donosi pregled njihovog turbulentnog puta nakon stupanja na veliku scenu!

Među deset najvećih otkrića uvršten je i naš Muhamed Bešić.

- Muhamed Bešić postao je gotovo planetarno popularan nakon što je u dvoboju s Argentinom u prvom kolu u "mali džep" strpao Lea Messija! BiH je tu debitansku utakmicu na SP-u na kraju izgubila s 1:2, ali svi su izvještavali o sjajnoj partiji 21-godišnjeg defenzivca koji je u Brazil došao iz mađarske lige!? No, Bešić nakon nastupa u Brazilu nije dugo ostao u mađarskom Ferencvarošu ostvarivši fantastičan transfer u Everton već krajem jula iste godine.






Everton ga je platio 4,8 miliona eura, te je na Goodisonu igrao do 2018. godine kada odlazi na posudbu u drugoligaški Middlesbrough. U Premier ligi nije uspio ponoviti igre iz Brazila i izboriti se za status prvotimca, te je u četiri sezone odigrao tek 56 utakmica, a za Middlesbrough je nastupio 17 puta - piše Goal.

Osim Bešića u "otkrića" Mundijala uvršteni su i Keylor Navas, Joel Campbell, Bryan Ruiz (Kostarika), James Rodriguez (Bolivija), Enner Valencia (Ekvador), Divock Origi (Belgija), Memphis Depay (Holandija), Guillermo Ochoa (Meksiko) i Ahmed Musa (Nigerija).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...