Ma kakav Ronaldo! Legenda bh. fudbala ušla u istoriju svjetskih prvenstava, a evo i kako


Engleska je danas na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sa 6:1 savladala Panamu.







Iako je to najveća pobjeda do sada na SP u Rusiji, nije ni među prvih 10 najvećih u istoriji svjetskih prvenstava.

Predstavljamo vam 10 najvećih pobjeda ikada, a ono što je zanimljivo je da je među legendama svjetskih prvenstava i legenda bh. fudbala.

Pročitajte i saznajte o kome se tačno radi.

10. mjesto

2010. godine Portugal - Sjeverna Koreja 7:0






Portugal je na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici u četiri susreta zabio sveukupno sedam golova, što ne bi bilo čudno da svih sedam nije u okršaju sa Sjevernom Korejom. Remiji s Brazilom i Obalom Bjelokosti 0:0 te poraz od Španjolske 1:0 u osmini finala ispratili su momčad s turnira.

Ovo je bio i prekid Ronaldove reprezentativne 'suše' s golovima, s obzirom na to da zvijezda Reala dotad nije zabila gol za Portugal punih 16 mjeseci, a pogotke su uz njega postigli Raul Meireles, Simao, Hugo Almeida, Liedson i Tiago, koji je zabio dva gola.

 9

1974. Poljska - Haiti 7:0

Jedna od tri pobjede reprezentacije Poljske u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva 1974. bilo je i ova dominacija karipske države, a Poljska je na kraju završila na trećem mjestu iza Zapadne Njemačke i Nizozemske vođena najboljim strijelcem natjecanja Grzegorzom Latom, koji je u ovom susretu zabio dva gola.

Uz njegova dva gola, hat-trick je postigao Andrzej Szarmach, dok su mrežu po jednom napunili Jerzy Gorgon i Kazimierz Deyna.

8






1954. Turska - Južna Koreja 7:0

Svjetsko prvenstvo 1954. sadržavalo je pregršt golova, a tursko gaženje Korejaca bio je samo jedan od susreta koji su završili sa šest ili više golova razlike.

U grupi broj dva postignuta su čak 32 pogotka u četiri utakmice u kojima su sudjelovale momčadi Turske, Južne Koreje te velikih reprezentacija Zapadne Njemačke i Mađarske koje su dominirale nogometom u tom periodu.

 7

1954. Urugvaj - Škotska 7:0

Prvi nastup Škotske na Svjetskom prvenstvu nije im baš ostao u dobrom sjećanju.

Na natjecanje u Švicarskoj putovalo je samo 13 igrača, a nakon što su u prvom susretu poraženi od Austrije s 1:0, Urugvajci su ih potopili hat-trickom Carlosa Borgesa, te po parom golova od Oscara Migueza i Julia Abbadiea.

6






2002. Njemačka - Saudijska Arabija 8:0

Otvaranje Svjetskog prvenstva 2002. počelo je strašnom golijadom izabranika Rudija Völlera.

Elf je do pobjede predvodio Miroslav Klose s hat-trickom, a golove su zabili i Michael Ballack, Carsten Jancker, Thomas Linke, Bernd Schneider te Oliver Bierhoff.

5

1950. Urugvaj - Bolivija 8:0

Na Svjetskom prvenstvu 1950. trebalo je sudjelovati šesnaest ekipa, no otkazi nekih reprezentacija doveli su do toga da je u grupi broj četiri, u kojoj se nalazio Urugvaj, bila samo još jedna momčad - Bolivija.

Urugvajci su se zato ispuhali na svojim južnoameričkim kolegama te ih razbili s 8:0 u susretu u kojem je hat-trick zabilježio Oscar Miguez, a Urugvaj je na kraju i osvojio najveće nogometno natjecanje.

4

1938. Švedska - Kuba 8:0

Švedska i Kuba odmjerili su snage u četvrtfinalu SP-a 1938., a karipska momčad nije se baš iskazala te je poražena s uvjerljivih 8:0.

Skandinavci su imali čak dva igrača koja su postigla hat-trick u ovom susretu, a to su bili Harry Andersson i Gustav Wetterstrom. Švedska je kasnije poražena od Mađarske te je završila na četvrtom mjestu.

3

1974. Jugoslavija - Zair 9:0






Zair, danas nazvan Demokratska Republika Kongo, bio je jedina afrička reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 1974. usprkos očajnom stanju u diktatorskoj državi.

Njihove nade o prolasku u daljnju fazu natjecanja ubrzo su se raspale, jer ih je nakon poraza od Škotske razvalila i Jugoslavija s velikih 9:0, a legenda mostarskog Veleža, Dušan Bajević, postigao je hat-trick.

U prvih jedanaest našli su se i hrvatski igrači, Hajdukove legende Ivica Šurjak i imenjak mu Ivica Buljan, a tu je bio i Josip Katalinski.

2

1954. Mađarska - Južna Koreja 9:0

Na vrhu liste 'najnesretnijih' našao se tko drugi, nego Južna Koreja. Azijska reprezentacija nalazi se u tri od deset najgorih poraza Svjetskih prvenstava, a na ovom su natjecanju bili žrtva slavne momčadi Mađarske, koja je u finalu neočekivano izgubila od Zapadne Njemačke s 3:2.

Južna Koreja tako je u dva poraza na ovom natjecanju imala tragičnu gol-razliku 0:16, a dva gola zabio im je i legendarni Ferenc Puskas.

1






1982. Mađarska - Salvador 10:1

Sama kvalifikacije srednjoameričke momčadi na prvenstvo bila je čudo s obzirom na to da je država tada bila razdirana građanskim ratom.

Mađar Laszlo Kiss ušao je s klupe i postigao hat-trick u sedam minuta, čime je postao prvi igrač s hat-trickom u povijesti natjecanja koji se nije našao u prvih 11 te najbrži koji je zabio tri gola u susretu.

Zanimljivo je kako su uz Salvador, iz grupe ispali i Mađari dok su u daljnju fazu natjecanje nastavili Belgija i Argentina.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...