OVO SE ČEKALO GODINAMA Sjajna odluka Fudbalskog saveza BiH


Danas je u Sarajevu održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH na kojoj je Vinko Marinović (46) izabran za novog selektora mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.






Po prvi put Fudbalski savez BiH odlučio je na kormilo jedne omladinske selekcije staviti trenera koji u svojoj karijeri ima osvojene titule.

Marinović će tako na mjestu selektora U21 BiH zamijeniti Darku Nestorovića, koji je u prethodne dvije godine katastrofalno vodio mladi bh. tim.

Vinko Marinović je rođen u Beču, a u igračkoj karijeri nastupao je za Kozaru, banjalučki Borac, beogradsku Crvenu Zvezdu, Germinal Beercshot (Belgija) te Laktaše.

Četrdesetšestogodišnji Vinko posjeduje UEFA pro licencu i u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je Kozaru, Borac i Zrinjski.

Zanimljivo da je Marinović u decembru 2014. godine bio kandidat za selektora U21 reprezentacije BiH, ali su u Fudbalskom savezu BiH odlučili da priliku dobije Darko Nestorović, što se kasnije ispostavilo kao loša odluka.





Marinović je u martu 2014. godine preuzeo banjalučki Borac, sa kojim je imao prilično dobre rezultate.

Ostat će upamćeni dueli protiv Sarajeva u četvrtfinalu Kupa BiH u martu 2015. godine, kada je Borac iznenađujuće eliminisao FK Sarajevo (u toj sezoni postali prvaci BiH), koje je sa klupe predvodio Meho Kodro.

Borac je u tom dvoboju bio autsajder, ali je Marinović taktički fantastično postavio ekipu i izborio nastup u polufinalu.

Čelni ljudi mostarskog Zrinjskog su upravo nakon duela Borca i Sarajeva, odlučili da na klupu tima iz Mostara dovedu Marinovića.

Vinko je Zrinjski preuzeo 26. marta 2015. godine te osvojio titulu prvaka BiH u sezoni 2015. / 2016.

Zrinjski je predvodio u 70 utakmica i ostvario 42 pobjede, 18 remija i 10 poraza, a u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu šampiona, njegova momčad je prilično namučila  Legiju iz Varšave (1:1, 0:2, Legia nastupila u grupnoj fazi Lige šampiona te je remizirala sa madridskim Realom odigravši 3:3).

Marinović je i u tekućoj sezoni osvojio jesenju titulu sa Zrinjskim i izborio nastup u četvrtfinalu Kupa BiH, ali je u decembru 2016. godine sporazumno raskinuo ugovor i postao slobodan trener.

Izbor Vinka Marinovića na mjesto selektora U21 BiH je vjerovatno jedna od najboljih odluka Fudbalskog saveza BiH u posljednjih nekoliko godina.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...