Menadžeri, talovi, ucjene: Evo ko od reprezentacije BiH pravi cirkus

Dobro zamišljena ideja o okupljanju svih selekcija, odnosno kandidata za mlađe državne selekcije pretvorila se u cirkus. Ili na buvljak. Gdje se trguje pozivima, obećava, tali... Selektori su u najtežoj poziciji, jer žele ostati samostali. U dobroj namjeri uspijevaju.



Drže se nekih kriterija i nastoje svima pružiti šansu. Pogotovo djeci iz Dijaspore, mada pokušavaju dobiti što više igrača iz BiH u mlađim selekcijama, piše Avazov sport.





Međutim, problem nastaje kada se uključi "vječiti koordinator" i " selektor iz sjene" Murat Jaha, kako ga etiketiraju u fudbalskim krugovima. Koji godinama vedri i oblači omladinskim nogometom. Kada se pobjeđuje, u prvim je redovima, a kada izostanu rezultati, postaje nevidljiv. I svojima kanalima krivicu prebacuje na Sakiba Malkočevića, Tonija Karačića, Darka Nestorovića, na Denijala Pirića.

Javna je tajna, i to svi u i oko saveza znaju, da Jaha, ne samo što piše pozive, nego skraćuje i proširuje spisak. Posebna su priča kampovi. Koji se pompenzno najavljuju da privuku što više kandidata, a onda se pozivaju oni koji imaju "najjača leđa". Jake menadžere.

I ko određuje pojedince koji organiziraju kampove na divlje. Uz časne izuzetke, poput kampa u Americi. Ko su "inkasanti" što po bijelom svijetu djeci obećavaju, a bez znanja selektora, poziv u reprezentaciju.

Svako toliko iz Dijaspore dođe priča o kojekakvim likovima i mešetarima koji sakupljaju pare, a ne talente po Evropi. Djeca se obmanjuju i gube volju da igraju za BiH.





Ko ima pravo uskratiti mogućnost talentu iz Malmea, Basela, Ciriha, Sošoa, Kopenhagena, Kanade, Luksemburga, da se predstavi, dokaže i pokaže. Zašto se od jedne dobro zamišljene akcije pravi cirkus. Zašto se pozivaju, kao sada u Zenici, samo neki "stranci", ako se zna da su već provjereni. Zašto se ne iskoristi mogućnost pozvati  neke druge. Ili se svjesno računalo da neki "stranci" neće doći. pa se čuvaju mjesta za odabrane. Koji čekaju negdje telefonski poziv. Šta je cilj ovakvim cirkusima. Da se opravda postojanje centra, da se bacaju pare i prašina u oči javnosti. I da se stvori privid kod čelnika NSBiH kako se nešto radi.

Krajnje je vrijeme da Murat Jaha položi račune predsjedniku Begiću, Denijalu Piriću, na čiju poziciju godinama "puca", Izvršnom odboru i kaže koja je njegova stvarna pozicija, uloga... Zašto bi NSBiH trpio prozivke za javašluk pojedinih mešetara.

Pitanje je dana kada će neki od selektora progovoriti o pritiscima koji trpe i nametanjima igrača od strane vječitog kordinatora,. kako se priča u fudbalskim kuloarima. Do tada ćemo samo sanjati uspjehe koje ostvaruju Hrvatska i Srbija. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...