Džeko: U Rimu mi se najviše sviđa hrana

Veoma sam sretan u Rimu, poručio je najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine Edin Džeko.



U ekskluzivnom video-intervjuu za zvanični veb-sajt Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) golgeter se još jednom prisjetio prvog istorijskog odlaska reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Iako "zmajevi" u svom debiju nisu uspjeli napraviti spektakularan rezultat, nisu se ni obrukali. Džeko smatra da je nakon Mundijala došlo do određenog pada i zatišja, a dokaz tome je i neuspjeh već u narednim kvalifikacijama, odnosno neodlazak na ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Francuskoj.





"Učešće na Svjetskom prvenstvu pretprošle godine zasigurno je ogroman uspjeh za ovu generaciju i našu zemlju. Nakon posljednje utakmice kvalifikacija u centru grada nas je dočekalo 50.000 navijača. Teško je opisati riječima atmosferu, to se jednostavno mora doživjeti. Bilo je to ostvarenje dječačkog sna za sve nas i hvala bogu da smo se kvalifikovali jer je prvi put uvijek najteže", kazao je Džeko.

On smatra da poraz od favorizovane Argentine, zatim sudijska nepravda protiv Nigerije ipak nisu pokvarili konačan utisak.

"Iako smo izgubili u prvom meču od Argentine, ljudi su bili ponosni na nas, a definitivno i mi sami na sebe. Nakon utakmice protiv Nigerije bilo je teško igrati posljednji meč protiv Irana. Znali smo da smo ispali, ali pokazali smo karakter i pobijedili rezultatom 3:1. Ta pobjeda iako bez značaja ipak je ušla u istoriju našeg sporta kao prva, a nadam se ne i posljednja na velikim takmičenjima", smatra napadač bh. tima.

Nije skrivao razočarenje što će smotra najboljih ekipa Starog kontinenta ovog ljeta u Francuskoj proći bez bh. tima.

"Poslije odlaska na Svjetsko prvenstvo mislili smo da će stvari ići lakše. Međutim, čini se da je sada možda i zbog pritiska teže ponovo izboriti učešće na velikom takmičenju", rekao je Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH prenio je i utiske u novoj sredini, Italiji. Bivši igrač Wolfsburga i Manchester Citya navikao se na život u Rimu.

"Veoma sam sretan u Rimu. Nije isto kao u Engleskoj. Drugačiji su vrijeme, klima, hrana... Navike u odnosu na Manchester su drugačije, način života uopšteno. Italijanska hrana mi se zaista dopada. To je najbolja hrana na svijetu i nije mi se teško bilo prilagoditi", istakao je Džeko, kojem je u prilagođavanju na nove uslove ponajviše pomogao Miralem Pjanić.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...