Ovo su brojke: Baždarević i Sušić koštali su milione maraka

U NSBiH nemaju dileme ko je odgovoran za krah u kvalifikacijama i baražu. Savez je najmanje kriv. Ustvari, NSBiH niti jednim potezom nije sudjelovao u neuspjehu. Naprotiv, bivšem i aktuelnom selektoru NSBiH osigurao je „ptičije mlijeko“, ali bezuspješno.



Safet Sušić i Mehmed Baždarević, te igrači, odgovorni su i glavni krivci za gubitak 12 miliona eura. Premda će to i u NSBiH „uvijeno“ priznati, nema razloga da se krivci traže izvan svlačionice.





Doduše, Savez ili većina iz nogometne vlade, suodgovoran je zbog jedne odluke. Naime, nakon Brazila u ozbiljnim nogometnim krugovima postojalo je razmišljanje da se Sušiću priredi dostojan oproštaj ili ponudi ugovor koji ga neće zadovoljiti, a da se traži njegov nasljednik. Umjesto takvog scenarija NSBiH je potpisao ugovor, za koji se znalo da nije po volji Saveza. Jedini koji se tih julskih dana usprotivio bio je Elvedin Begić.

Sušić je dobio ugovor, barem za naše prilike, kakav nikad niti jedan selektor i trener u BiH nisu imali. S plaćom i bonusima Sušić je trebao zarađivati oko 25.000 eura.

U stavkama ugovora bilo je još nekih specijalnih „efekata. Sušićeva plaća, koja je došla kao plod historijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo i zarade od nekoliko miliona eura Savezu, bila je veća nego što su zajedno zarađivali Fuad Muzurović, Džemaludin Mušović, Mišo Smajlović, Blaž Slišković...

Sušić nije imao običaj da putuje Evropom i snima „gotove“ igrače i standardne reprezentativce. Još manje je išao na noge potencijalnim „Zmajevima“. U savezu će svi priznati kako je Pape bio najštedljiviji selektor. Putovao je svojim automobilom, plaćao svoje račune u hotelu, gasio mobitel u romingu. Uštedio je savezu što, svjesno ili ne, nije putovao na žrijeb u Brazil. Plasmanom u Brazil i novim ugovorom Sušić je pristojnom plaćom i bonusima sve to nadomjestio.

Nakon štedljivog Sušića došao je „rastrošni“ Baždarević.  Premda mu je to posao, njegova česta putovanja iritirala su pojedince u NSBiH. Italija, Mađarska, Njemačke, Engleska, Francuska, Belgija, Austrija.., samo su neke od zemalja koje je selektor sa svojim saradnicima u više navrata pohodio.

Pregledao je selektor dvadesetak igrača, ali debitanata nije bilo. Po nekim računicama Meša sa svojim golemim „stožerom“ nije bio ništa jeftiniji od Safeta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...