Oproštaj: Čak petorica reprezentativaca BiH više neće igrati za Zmajeve

Kao i svaki sportski neuspjeh, i ispadanje u baražu od Irske je donijelo brojna pitanja o našoj reprezentaciji.



Zbog velikog nepovjerenja koje u našem fudbalu vlada prema mladim igračima, nemamo nijednog mladog igrača koji bi u skorije vrijeme mogao obući dres seniorske reprezentacije ili postati značajan u njenoj igri.

Armin Hodžić nije još ni debitirao, iako ove sezone igra u najboljoj formi od svih napadača koje imamo u kadru. Najmanje četiri ili pet članova naše zlatne generacije bi se u skorije vrijeme mogli oprostiti.





Emir Spahić, Sejad Salihović, Mensur Mujdža, Haris Medunjanin i Vedad Ibišević svi oni su daleko od nivoa na kojem su igrali do prije nekoliko godina, a njihove alternative još nisu dobile pravu šansu.

Ovih pet iskusnih igrača su tokom svojih karijera mnogo puta znali obradovati navijače, ali ako želimo gledati moderniju, bržu i potentniju reprezentaciju od aktuelne, za njih moramo pronaći alternative.

Primjer Edina Višće, koji je najveći dobitak reprezentacije u ovim kvalifikacijama, pokazuje da mlađi igrači mogu dostići solidan nivo partija ako im se da prava šansa. Igrači kakvi su Armin Hodžić, Gojko Cimirot, Aleksandar Subić ili Srđan Grahovac su prvi koji bi trebali dobiti barem šansu za debi, a ako se jednog dana konačno selektor odluči okrenuti Premijer ligi BiH (što je na početku mandata obećao), Haris Duljević, Goran Karačić, Amir Hadžiahmetović i eventualno Daniel Graovac su prva imena o kojima mora ozbiljnije razmišljati.

Baždarević nije položio ispit u ovom baražu, ali pravi ga očekuje tek u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, kad će trebati pronaći način da napravi smjenu generacija a da to ne utječe na rezultate.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...