Džeko je bio u pravu: Ovim igračima više nije mjesto u reprezentaciji

Nakon što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo jasno je da se u reprezentaciji BiH mora mnogo toga promijeniti ako želimo uopšte razmišljati o plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.



Osim promjena u igračkom kadru, potrebno je napraviti i druge, važnije promjene u mnogim drugim aspektima od kojih zavisi igra reprezentacije. Činjenica je da je BiH izgubila od Irske koja je u dvije utakmice napravila isto toliko pravih šansi. Imala je naša reprezentacija i više šansi i bolje igrače, ali nismo imali ono što je potrebno za pobjedu.

Igrači za klupe





Već nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu bilo je jasno da se na neke igrače više ne može računati kao ranije, a tu je prednjačio Emir Spahić. Stoper HSV-a se i oprostio od reprezentacije, da bi se kasnije vratio dolaskom Baždarevića. Ipak, jasno je da Spahić više ne može i ne smije biti prvotimac. Daleko od toga da je Spahić najodgovorniji, čak je jedan od onih koji su solidno odradili kvalifikacije, ali ne smije biti jedan od onih koji će nositi odbranu reprezentacije u narednim utakmicama.

Ako tražimo razloge zašto će Irska, umjesto nas, naredne godine igrati na Euru, trebamo pogledati način na koji se radi u toj reprezentaciji.

Martin O'Neill odavno je na klupu poslao Robbie Keanea. Zašto? Jednostavno je – zato što ima boljih.  Ako je jedan Keane sasvim zadovoljan da sjedi na klupi i dolazi iz dalekog SAD-a na okupljanja reprezentacije, jer shvata da je njegovo da doprinese koliko može i koliko se od njega traži, zašto takav ne bi bio i Spahić?

Spahić je prespor i sklon greškama, a kada ga neko pretrči sklon je da protivnika zaustavi kung fu potezom. BIvši kapiten treba da se časno oprosti ili prihvati da će sjediti na klupi, naročito ako uzmemo u obzir da reprezentacija ima tri-četiri solidna stopera: Cocalića, Šunjića, Zukanovića i Bičakčića.

Nije on jedini, odavno je svima jasno da Senad Lulić prerijetko odigra kvalitetnu utakmicu za reprezentaciju. Velika je razlika između njegovog truda u Laziju i u dresu BiH. Neki bi rekli da Lulić još od pobjede nad Rumunijom u martu 2011. godine nije bio najbolji pojedinac utakmice, a izuzev utakmica sa Andorom, rijetko je bio i među najboljim. Dovoljno govori činjenica da Lulić dijeli prvo mjesto kvalifikacija po broju asistencija, imao ih je ukupno šest, ali od toga čak četiri u dvije utakmice sa Andorom.

Jasno je da Luliću, ali i svima drugima, ne smije biti zagarantovano mjesto u prvom timu, makar umjesto njega igrao apsolutni anonimus.

Igračima reprezentacija ne smije služiti samo kao način da se prodaju u bolji klub, nakon čega zaborave šta znači nakvasiti znojem reprezentativni dres.

Stoga, ni ne čudi današnja izjava selektora Mehmeda Baždarevića za "Avazov" portal u kojoj je rekao da se odnos prema reprezentativnom dresu mora promijeniti jer reprezentacija je svetinja.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...