Ronaldo? Messi? Ne! Svjetski rekord u fudbalu drži Bosanac!

Nedavno je Cristiano Ronaldo u visokoj pobjedi Real Madrida dao pet golova u jednoj utakmici, no Portugalac se ne može pohvaliti činjenicom da je isti broj pogodaka postigao u nekom evropskom takmičenju.



Njegov najveći konkurent u borbi za individualne nagrade, Lionel Messi, s druge strane, drži rekord po broju golova u jednoj utakmici Lige prvaka zajedno sa Brazilcem Luizom Adrianom.

Oba fudbalera mrežu protivnika tresli su po pet puta za samo 90 minuta igre, piše Korner.ba.





Ipak, kada se uzmu u obzir sva takmičenja pod okriljem UEFA-e samo četiri fudbalera postizala su po šest golova u jednoj utakmici, a među njima je i jedan bh. fudbaler.

Riječ je o Eldaru Hadžimehmedoviću koji je 2003. godine u dresu norveškog Lyna šest puta tresao mrežu golmana Runavika, kluba sa Farskih Otoka. Hadžimehmedović je imao samo 18 godina kada je napunio do vrha mrežu Runavika, što svakako daje dodatnu vrijednost njegovom uspjehu.

Hadžimehmedović je rođen u Tuzli 10. septembra 1984. godine, a karijeru je gradio u norveškim klubovima. Od 2002. do 2004. godine sakupio je i sedam nastupa za mladu reprezentaciju BiH. Ipak, njegov najveći uspjeh u karijeri sigurno će ostati veliki rekord koji dijeli sa Portugalcem Mascarenhasom, Nijemcem Emmerichom i Bugarinom Milanovim.

Eldaru svakako mora prijati i činjenica da je u takmičenjima UEFA-e na ovoj listi iza sebe ostavio fudbalske titane poput Lionela Messija, Gerda Mullera i Marca Van Bastena.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...