Sušić konačno napravio promjene koje smo svi čekali

Možda je to rano reći, ali uopće ne izgledamo loše.



Nakon što su prethodne dvije prijateljske utakmice, protiv Argentine i Egipta, odigrali bezvoljno i loše, nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine su, dvije sedmice uoči prve utakmice na Svjetskom prvenstvu, protiv Argentine, pokazali dovoljnu zrelost i ozbiljnost da nam uoči najveće fudbalske smotre vrate optimizam na lice.

Istina, Obala Slonovače koju smo u Sent Luisu pobijedili sa 2:1, mnogo je griješila, a ono najbolje što imaju, bilo im je na klupi, ali to ne bi smjeli biti razlozi koji bi bacili sjenu na dobar nastup "Zmajeva".

Jači bokovi

U novoj formaciji koju selektor Safet Sušić vidi kao 4-3-3, a koja se može nazvati i 4-5-1, "Zmajevi" više ne djeluje kao tim koji bezglavo juriša u napad, ostavljajući iza sebe ogromne rupe koje bi nas na SP-u mogle skupo koštati.

Safet Susic


Ekipa koja je do sada znala samo za napad, u pojedinim trenucima utakmice branila se sa čak 10 fudbalera. Čini se da je to recept koji bi se mogao primijeniti i u Brazilu. Pape, međutim, kaže da ima još dosta vremena da se pronađe najbolje rješenje.

- Ova formacija je dobra zato što imamo dva dodatna igrača u vezi, u ovom slučaju Izeta Hajrovića i Edina Višću, koji su pomagali da zatvorimo bokove, a u isto vrijeme su prelazili u napad. Vidjet ćemo još je li to rješenje, jer u utakmici protiv Argentine ne smijemo ostavljati mnogo prostora - kaže Sušić za Avaz.

Mada ga rezultati u prijateljskim utakmicama obično ne zanimaju mnogo, Pape je zadovoljan zbog niza drugih razloga.

- Naravno, ova pobjeda će dobro doći za samopouzdanje nakon dva uvezana poraza. Atmosfera među igračima svakako je dobra, ali sada će biti još bolja. No, nastojim igračima nametnuti svoje mišljenje da pobjede u prijateljskim utakmicama ne moraju značiti ništa - kaže Sušić za Dnevni avaz.

On tvrdi da je zato možda i bolje što smo pobijedili sa 2:1, a ne sa 3:0 ili 4:0, što se, prema nastupu u prvom poluvremenu, moglo desiti.

- Fudbaleri su dovoljno pametni da ne dozvole da nas ovo previše podigne. Ono što je još dobro jeste što smo pojačali konkurenciju u ekipi. Nekada smo imali možda i po osam-devet sigurnih startera, ali sada ih više nema toliko. Nisu nezamjenjivi, jer svi koji su pozvani, marljivo sakupljaju poene - tvrdi naš selektor.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...