Ovo je jedina istina o Edinu Džeki

Nakon što je pomogao Manchester Cityju u osvajanju druge titule u tri godine, Edin Džeko bio je jedan od igrača o kojima se najviše pričalo.

Donosimo 11 odlika po kojima se Edin razlikuje od drugih fudbalera i koje ga čine “Dijamantom”.

Tokom sezone spominjao se njegov odlazak iz Manchestera, ali nakon briljantnih predstava teško da će se to desiti. U ovoj sezoni Edin je dostigao lični rekord postigavši 16 golova u Premiershipu, jer je njegov maksimum do sada iznosio 14 golova. Nakon povrede Aguera i loše forme Negreda, na njemu je bio ogroman zadatak, jer su oči svih navijača nebeskoplavih bile uprte u njega. Posao je obavljen, a usput je ostvario još neke rekorde.

1. Najbolji primjer mladima u Bosni i Hercegovini

Najbolji je primjer da se radom, trudom i neizmjernom željom može uspjeti, iako je fudbalski zanat pekao u Bosni i Hercegovini. S osamnaest godina odlazi u Teplice i dvije godine nakon toga postaje najbolji strani igrač lige.

2. Najbolji strijelac u historiji Wolfsburga



Edin je Wolfsburgovu “devetku” nosio u periodu ljeto 2007. i januar 2011. godine. Za to vrijeme boje Vukova branio je u 111 ligaških utakmica, postigavši 66 golova čime je postao najbolji strijelac u historiji Wolfsburga kad je u pitanju Bundesliga.

3. Najbolji strijelac u historiji BiH

Tokom 60 nastupa za Bosnu i Hercegovinu postigao je 33 gola i zauzima mjesto najboljeg strijelca u historiji Bosne i Hercegovine. Ovom se titulom najprije okitio 8. septembra 2012. godine kad je Liechtensteinu postigao hattrick, a njegov skor iznosio je 24 pogotka.

4. Dvaput drugi strijelac kvalifikacija za SP

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, s devet postignutih golova, dijelio je drugo mjesto s Wayneom Rooneyem u evropskom dijelu natjecanja. Također, u posljednjim kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu bio je drugi iza Van Persieja. Džeko je postigao 10, a Van Persie 11 golova ukupno, te su obojica zauzeli mjesto u najboljem sastavu evropskog dijela kvalifikacija.

5. Utišao Old Trafford u prvoj minuti

Jedini fudbaler koji je Manchester Unitedu dao gol u prvoj minuti susreta, tačnije nakon 42 sekunde. To se desilo 25. marta ove godine, kad je Manchester City na Old Traffordu slavio sa 0:3, a Edin je osim spomenutog, postigao još jedan gol.

6. Što je test teži, on odgovara bolje

U šampionskoj sezoni Wolfsburga, Edin je u posljednjih pet utakmica postigao nevjerovatnih 10 golova (dva puta hattrick) i tako bio ključni igrač u presudnim utakmicama za Vukove. Za Manchester City je postigao nezaboravan gol u sudijskoj nadoknadi protiv Quens Park Rangersa, čime je Građane vratio u život u posljednjoj utakmici sezone kad su morali pobijediti da bi osvojili titulu. Nakon toga je Aguero završio posao. U ovoj sezoni Građani su u posljednja četiri meča postigli devet golova, od kojih je Edin postigao čak pet i ponovno bio ključna osoba u osvajanju titule.

7. Šesti najučinkovitiji igrač Premiershipa ikad

Prema BBC-evoj listi, kojom se mjeri koliko je minuta potrebno jednom igraču da bi postigao gol, Edin s Danielom Sturridgeom dijeli visoko šesto mjesto, a statistika kaže da oni nakon svakih 136 minuta postignu jedan pogodak.

8. Prvi stijelac Premiershipa u 2014. godini

Zajedno sa Suarezom, Sturridgeom i Bonyjem, s postignutih 12 golova, dijeli prvo mjesto najboljih strijelaca Premiershipa u 2014. godini. Dokaz njegove svestranosti pokazuje sljedeći podatak: dok je Sturridge čak devet golova dao lijevom nogom, Suarez nijedan gol glavom, Bony samo jedan lijevom nogom, Edin je pet puta postizao gol desnom, četiri puta lijevom nogom i triput glavom. Dakle, on ne bira oružje.

9. Najskuplji transfer iz Bundeslige

Manchester City je za Edina platio 37 miliona eura Wolfsburgu, po čemu je naš Dijamant postao najskuplji igrač koji je napustio Bundesligu, a treći je na listi svih transfera Bundeslige, iza Robbena i Gotzea. Ujedno, on je i najskuplji transfer igrača s prostora bivše Jugoslavije.

10. Rekordna četiri gola u jednom meču

Na početku 2011/12. sezone Edin je Tottenhamu dao četiri gola na njihovom White Hart Laneu, te tako postao prvi igrač u historiji Manchester Cityja kojem je to pošlo za rukom u ligaškim utakmicama. Osim toga, prva tri gola, odnosno hattrick, postigao je glavom te desnom i lijevom nogom, što se u fudbalskom rječniku naziva “zlatnim hattrickom”.

11. Najbolji tandem Bundeslige

On i Grafite najbolji su tandem Budneslige po broju postignutih golova u jednoj sezoni. Naime, u pohodu na titulu u 2008/09. sezoni, zajedno su postigli 54 gola. Od toga je Edin zabio 26, a Grafite 28.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...