Ovako Švicarci vide Bosance

Kada bi prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine imao neograničeno novca na raspolaganju i ukoliko bi pri kupovini isključivo odlučivao na osnovu kvaliteta, na šta bi trošio taj novac?



Prosječan građanin BiH u pomenutoj situaciji vozio bi Mercedes te išao na koncerte grupe U2, Dubioze kolektiv ili Halida Bešlića.

Ovo su pokazali rezultati prvog QUDAL (Quality medal) - DEEPMA istraživanja koje je u martu ove godine obavila švicarska organizacija ICERTIAS (International Certification Association GmbH) sa sjedištem u Cirihu, putem internet ankete na uzorku od 1.200 građana BiH, korisnika interneta starijih od 15 godina.

Građani i građanke BiH pitani su u okviru pomenutog istraživanja šta bi oni kupovali i šta bi koristili da im pri kupovini novac nije apsolutno nikakav problem, te da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo o kvalitetu.



Na koji način razmišljaju BiH građani kada je riječ o vrhunskom kvalitetu odlično ilustruje kategorija iz "Porodični automobili".

Kada im je za ovu kategoriju postavljeno pitanje: "Navedite naziv proizvođača, odnosno ponuđača porodičnih automobila koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na bh. tržištu", najveći broj anketiranih na ovako postavljeno pitanje odgovorio je – Mercedes.

Na pitanje o apsolutno najkvalitetnijoj muzičkoj grupi u svijetu najveći broj bh. ispitanika naveo je U2. U kategoriji najkvalitetnijeg muzičkog izvođača odnosno pjevača/pjevačice u svijetu na prvom mjestu smjestila se Madonna.

Fudbaler Lionel Messi pozicionirao se na prvo mesto kao najkvalitetniji svjetski sportista prema mišljenju bh. građana, dok je po mišljenju ispitanika u BiH, fudbalski klub Barcelona najkvalitetniji sportski klub na svijetu.

Ako je riječ o kvalitetu osoba, projekata, organizacija u BiH ispitanici na prvo mjesto stavljaju Edina Džeku, odnosno fudbalski klub FK Željezničar u kategoriji najkvalitetniji bh. sportski klub.

Kao najkvalitetniju muzičku grupu u BiH najveći broj ispitanika navodi grupu Dubioza kolektiv, dok u kategoriji najkvalitetniji pjevač/pjevačica u BiH najviše glasova daju Halidu Bešliću.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...