Ni Džeko, Ni Pjanić: Ovo će biti najveća zvijezda Zmajeva u Brazilu!

Portal "Bleacher Report" u temi debitantskog nastupa BiH na Svjetskom prvenstvu istakao je Seada Kolašinca kao moguće iznenađujuće oružje Zmajeva na predstojećem Mundijalu.



Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić tokom kvalifikacionog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu se oslanjao na "navalni" dio tima kojeg su predvodili efikasni napadači Vedad Ibišević i Edin Džeko.

Zmajevi su tokom kvalifkacija postigli ukupno 30 golova, četvrti po efikasnosti odmah iza sila poput Njemačke, Holandije i Engleske, ali su sa druge strane imali problema u zadnjoj liniji.

Dok su Džeko i Ibišević odigrali svih 10 mečeva u napadu, selektor Sušić je tražio idealno riješenje u defanzivi. Kapiten Emir Spahić bio jedini siguran izbor, a osim njega tokom kvalifikacija u odbrani je promijenjeno 9 igrača, no idealan izbor nije određen.

Jedan od razloga je činjenica da nije imao pravo riješenje za poziciju lijevog beka. Tako je Pape pokušavao sa Lulićem i Salihovićem koji se ipak bolje snalaze u ofanzivnim zadacima.

Sead Kolasinac


Tako su Zmajevi nakon odlaska Saše Papca u "mirovinu" ostali bez pravog riješenja na poziciji lijevog bočnog.

No, onda je stigla poruka iz Gelsenkirchena: Ako me moja zemlja želi, ja sam spreman doći pješke iz Njemačke kako bih zaigrao za BiH, rekao je Sead Kolašinac za Dnevni Avaz u avgustu 2012. godine.

U to vrijeme je bio relativno nepoznat javnosti. Tek je napunio 18 godina i potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa Schalkeom.

Tada je još uvijek čekao na svoj debi u prvom timu i mnogi su se očekivano pribojavali uključujući i selektora Sušića.

Ipak za svega par mjeseci Kolašinac je izborio mjesto u početnoj postavi Schalkea, te je uslijedio poziv i za U-20 reprezentaciju Njemačke. Naš Savez je brže reagirao tako da je Kolašinac promijenio državljanstvo.

To je dodatno motiviralo Kolašinca koji se ustalio u početnoj postavi Schalkea, a ubrzo su uslijedili i nastupi u Ligi prvaka. Iako nije najveštiji i najkreativniji igrač, Kolašinac je kao "bijesan bik" kada je u pitanju odbrana.

Vrlo ambiciozan i samouvjeren za svoju dob Kolašinac se brzo razvio u duelima, uklizavanju i ogromnom borbenošću koju ispoljava znalački i na pozitivan način.

Upravo je to bilo ono što je potrebno bh. nacionalnom timu, moderni defanzivac za budućnost koji je zreo da zaigra na Mundijalu.

Debitovao je za A tim Bosne i Hercegovine u St. Louisu protiv Argentine, ali nakon samo dva nastupa gotovo je sigurno da će na Mundijalu igrati u početnoj postavi. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je dobila brojne pohvale za atraktivnu i dosta ofanzivnu igru tokom kvalifikacija, ali za nastup na SP-u morat će naučiti i kako da se brane.

"The destroyer", kako pojedini navijači zovu Seada Kolašinca, mogao bi biti odgovor na Sušičeve probleme u odbrani. Sead Kolašinac je nedavno potvrdio da je dobio ponudu od Manchester Uniteda, ali ako na pravi način odradi posao u Brazilu Manchester sigurno neće biti jedini koji ga želi dovesti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...