Legenda poručila: U Brazilu ću navijati za Zmajeve

Ogromna su očekivanja, nade i želje Bosanaca i Hercegovaca uoči predstojećeg Svjetskog prvenstva, koje se narednog mjeseca igra na brazilskom tlu.



Najbolji u grupi

Uzbuđenje i euforija su sveprisutni u našoj zemlji i, u potrazi za objektivnim mišljenjem, kontaktirali smo Srećka Kataneca, 50-godišnjeg aktuelnog selektora Slovenije, koji je osamdesetih i devedesetih godina svojim umijećem u dresu Ljubljane, Olimpije, Dinama, Partizana, Štutgarta i Sampdorije raspamećivao protivničke fudbalere.

Svojom odlučnošću, borbenošću i drskošću na terenu na mjestu defanzivnog veznog fudbalera stekao je status legende jugoslavenskog fudbala. A od njega su "Zmajevi" dobili niz pohvala.


- Bosna i Hercegovina je godinama bila blizu plasmana na veliko takmičenje. Nedostatak sreće, možda i iskustva, starih boljki kakve imamo mi iz ovih krajeva, utjecali su na to da ste ostajali kući. No, došlo je vrijeme za naplatu. Jedan Miralem Pjanić je svjetski kalibar, na prste možeš nabrojati igrače kao što je on! Tu su Edin Džeko, Vedad Ibišević, Emir Spahić, koji godinama igraju na vrhunskom nivou u velikim evropskim klubovima - kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" Katanec.

Bosna i Hercegovina je prošle godine igrala prijateljsku utakmicu sa Slovenijom. Vaš tim je poražen sa 3:0 u Ljubljani. Kakav su utisak na Vas ostavili "Zmajevi"?

Srecko Katanec


- Izgubili smo sa 3:0, ali je moglo biti i 3:3. Moji su igrači stvorili pet-šest izglednih šansi. Pratio sam BiH u grupi, isto se dešavalo i protiv Grčke, pa i protiv Latvije. Bilo je grešaka koje se ne smiju dopustiti na Mundijalu.


Pohvale za Papeta

Mislite da je odbrana BiH najveća mana?

- Imate kvalitet, ali treba naći balans. Ofanzivni igrači se moraju vraćati u odbranu da bi pomogli slabijem dijelu tima. Moraju biti snažniji u duelima sa protivničkim igračima, dosta brži. Ne sumnjam da će to Safet Sušić posložiti, jer je i on svjestan da će morati malo drugačije igrati nego u kvalifikacijama.

Igrali ste sa Sušićem u reprezentaciji Jugoslavije. Zavirite u spomenar i osvježite pamćenje na dane saradnje s njim.

- O Papetu mogu samo u superlativima pričati, kako na terenu, tako je i u privatnom životu bio perfektan. Bila mi je čast igrati s njim. Klasa je od igrača, virtuoz s loptom. To se nikada ne smije zaboraviti! Pape je pametan i uvjeren sam da će svojim znanjem posložiti ekipu i unijeti mir i sigurnost prije mečeva u grupnoj fazi.

Koja je reprezentacija najveći favorit za osvajanje ovogodišnjeg Mundijala?

- Navijat ću, naravno, za BiH, ali i za Hrvatsku. Želim im mnogo sreće i da pokažu svoj maksimum. Ako se to desi, ako igrači budu ostavili svaki atom snage na terenu, ako budu do iznemoglosti trčali za loptom, onda će svi biti zadovoljni. Pa kad će ako neće u Brazilu!

Ko, prema Vašem mišljenju, ima veće šanse za bolji plasman, BiH ili Hrvatska?

- Teško je to prognozirati. Obje grupe su teške, Hrvatska ima Brazil, BiH Argentinu. To su dvije selekcije koje konkurišu za tron, ali to će biti najlakša utakmice za vas, praznik za sve navijače. I Nigerija, ali i Meksiko su neugodni protivnici, ali mislim da obje selekcije imaju izgledne šanse da prođu grupu.

A ko će 13. jula igrati finale na Marakani?

- Interesira me kako će se reprezentacije koje se ubrajaju u red favorita, naročito evropske Španija, Njemačka, Holandija... privići na izuzetno teške uvjete u Brazilu. Klimatski uvjeti su promjenljivi, velika je vlažnost zraka, mnogo putovanja, bit će svima teško, posebno Evropljanima - kaže Katanec.


Meč s Argentinom

Početkom juna igrate prijateljski meč s Argentinom. Kakva su Vaša očekivanja?

- U junu imamo južnoameričku turneju. Igramo dvije teške utakmice, prvo protiv Urugvaja 4. juna, a potom i s Argentinom 7. juna. Moji će momci imati dva izuzetna meča, igrat će protiv najboljih selekcija i neka uživaju. A vjerujem i da će Sušić i njegovi skauti gledati taj meč i izvući neku pouku za premijerni nastup na Mundijalu - kaže Katanec.

O Osimu, Boškovu, Ćiri...

Nedavno je preminuo trener Vujadin Boškov, s kojim ste tri godine sarađivali u Sampdoriji.

- Boškov je bio izvanredan trener, čovjek, mnogo mi je značio. Od Sampdorije je napravio šampionski tim. Izuzetno mi je žao što nas je napustio. U mojoj karijeri veliku ulogu igrali su treneri. Pored Boškova, izdvojio bih Ivicu Osima. Kod šefa sam naučio mnogo, i to ne samo fudbalskih stvari. On je simbol fudbala na ovim prostorima.

Trenirao vas je i Miroslav Ćiro Blažević u Dinamu.

- Da. I on je odličan, vrhunski stručnjak, ali se po karakteru razlikuje od Boškova i Osima. Ćiro je specifičan čovjek, dobar za ovo vrijeme, novinari ga vole - dodao je slovenski stručnjak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...