Kako je Safet napravio uslugu Tinu Sven Sušiću

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavio je spisak putnika za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu.



Na spisku su se našla 24 imena, koja su uglavnom bila i očekivana, ali imena nisu baš u potpunosti tema ove priče.

Naime, pomalo je iznenađujuće, da ne kažemo šokantno, kakva se atmosfera u dijelu bh. javnosti stvorila oko reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ne tako davno, sam pomen Zmajeva izazivao je pozitivne reakcije, radovalo se pobjedama, golovima, pa na kraju i plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Svjetsko prvenstvo nije ni počelo, a BiH se našla na rubu “sportskog građanskog rata”, odnosno stvorila se užasna atmosfera nakon prijateljske utakmice u Innsbrucku.

“Što nema Prcića? Gdje je Zahirović? Šta na spisku radi Tino Sušić? Zašto je pozvan Ibričić?”… samo su neka od pitanja.

Da je kojim slučajem situacija bila obrnuta, pitanja bi bila: Zašto je pozvan Prcić, a nije igrao kvalifikacije kao drugi, što je to Zahirović kad je Sušić rekao da neće zvati igrače koji ne igraju u svojim klubovima, nema Ibričića koji je toliko dao ovoj reprezentaciji.. I tako u krug…



Dobro, neki su možda zaslužili poziv manje, a neki više, ali odluku o tome ko će obući dres reprezentacije donosi samo i isključivo Safet Sušić, jer je to samo njegov posao.

Na kraju krajeva, Sušić će i odgovarati svaki (ne)uspjeh, ali agresivno-negativna atmosfera izuzetno je zabrinjavajuća.

Bosna i Hercegovina se po prvi u svojoj istoriji našla među 32 najbolje reprezentacije svijeta, a Svjetsko prvenstvo nije ni počelo, a mi se umalo već nismo “poubijali” oko spiska. Logično? Naravno da ne.

Na tapetu se najviše našao Tino Sven Sušić. Pitanje je kako će se ovaj mladi fudbaler nositi sa strašnim pritiskom javnosti, a njegov amidža Safet mu nije napravio uslugu sa pozivanjem u reprezentaciju. Dobro, jeste usluga, ali “medvjeđa”.

Naime, i mnogo iskusniji igrači od Sušića bi se jako teško mogli nositi sa nevjerovatnim otporom javnosti, pa je veliko pitanje kako će to uspjeti 22-godišnjak.

S druge strane, negativna atmosfera odraziće se i na ostale Zmajeve, koji umjesto da se pripremaju za Brazil, moraju slušati i trpjeti kojekakve napade sa svih strana, a da još nisu ni istrčali na teren.

Ne tako davno, ti isti igrači su dočekani kao kraljevi, kao spasioci nacije, a danas se preispituje svaki detalj vezan za njih.

I, opet, možda iz najbolje namjere, dolazimo do medvjeđe usluge.

Možda Zmajevi nisu bolje ni zaslužili. Ili jesu?

(Sport.ba)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...