Koga će Safet Sušić pozvati u Brazil?

U ponedjeljak, 5. maja, selektor nogometne reprezentacije Safet Sušić riješit će dileme i objelodaniti spisak od 23 fudbalera koja će pozvati na početak priprema za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.



Većinu spiska svaki navijač reprezentacije BiH može i sam skrojiti, ali ostaje pitanje ko će ga popuniti. I koga će selektor staviti na spisak takozvanih rezervi, fudbalera koji će u slučaju povreda biti spremni uskočiti u tim i putovati s ekipom u Brazil.

Ko bi mogao biti na spisku. Hoće li Sušić konačno udovoljiti apelima novinara i pozvati trećeg klasičnog napadača. Hoće li Senijadu Ibričiću ponovo otvoriti vrata tima ili će se odlučiti za Semira Štilića, koji je po povratku u Poljsku procvjetao...

Semir Štilić (Visla)

ZA: Bez dileme, fudbalski majstor. Dovoljno je pogledati snimke njegovih prodora, asistencija, lucidnih poteza i golova s interneta pa zaključiti da se radi o fudbaleru visokog kvaliteta. Štilić, nekada idol navijača Leha, a sada član Visle, jedan je od najcjenjenijih fudbalera poljske lige, igrač koji samo jednim potezom može odlučiti i najjače utakmice. U najboljim je godinama (26) i ima šta ponuditi reprezentaciji, koja za njega ne smije biti završena priča.

PROTIV: Na njegovu žalost, Semir živi u vremenu Zvjezdana Misimovića i Miralema Pjanića, fudbalera koji igraju na istoj poziciji. To je i razlog zbog kojeg je samo pet puta igrao za BiH. A kada su oni povrijeđeni, Pape preferira Senada Lulića, Harisa Medunjanina...

SUŠIĆEV STAV: Daleko od toga da ga ne cijeni (Pape fudbalere njegovih osobina voli), ali svjestan je da ga je, gledajući postojeći kadar, teško iskoristiti na pravi način.

Senijad Ibričić (Erčijespor)

ZA: Iskusan, redovan u reprezentaciji i fudbaler čija ljubav i predanost timu i domovini nikada nisu dolazili u pitanje. Fudbaler koji se dobro slaže s ostalim igračima u timu. Njegovo pozivanje riješilo bi selektorove nesuglasice s Ibričićevim prvim zaštitnikom Edinom Džekom. Skupio je čak 55 poziva u tim. Igrao je 41 put, većinom ulazeći s klupe, te postigao četiri gola.

PROTIV: Otkako je iz Lokomotiva otišao u Tursku, forma mu varira, od serije odličnih utakmica do perioda kada je više na klupi ili u ljekarskoj ordinaciji. Teško je procijeniti šta se od Ibričića može očekivati. Još jedan problem - njegovo pozivanje moglo bi biti protumačeno kao Sušićev poraz u sukobu s Džekom iz Inzbruka, što se Papetu ne bi svidjelo.

SUŠIĆEV STAV: Općenito, Ibričić je donedavno bio jedan od onih za koje se unaprijed znalo da će biti pozvani, ali utakmica protiv Egipta je to promijenila. Pape se vodio činjenicom da Senijad ne igra mnogo.

Boris Pandža

ZA: Mnogi će se složiti da Boris nije veliki majstor, fudbaler koji na račun svog umijeća nikada neće podići stadion na noge. Međutim, ako ćemo o borbenosti i odlučnosti, rame uz rame je s Emirom Spahićem. To je fudbaler koji je spreman, po uzoru na Muhameda Konjića, ići glavom kroz zid. U slučaju povreda glavnih stopera, može biti dobro rješenje.

PROTIV: Varira. Transfer u poljski Gornjik trebao je Pandži ponuditi odličnu priliku da se izbori za povratak u reprezentaciju, ali ove sezone je, što zbog povreda, što zbog lošije forme, odigrao samo 11 utakmica.

SUŠIĆEV STAV: Kada je igrao za Mehelen, redovno je pozivan, ali nakon teške povrede prošle godine ispao je iz njegovih planova. Općenito, Pape ga cijeni, ali je problem što ne igra koliko bi trebao.

Zlatan Muslimović (Guižu)


Safet Sušić


ZA: Mnogi smatraju da nam treba treći napadač, i to klasičan, a Zlatanu je njuh za gol najveća vrlina, u šta su se naši navijači uvjerili mnogo puta. Mnogi će reći da ga je samo neobuzdan temperament spriječio da napravi svjetsku karijeru. Od odlaska u Kinu 2012. godine, odigrao je 52 prvenstvene utakmice i postigao 15 golova. Istina, statistički pokazatelji iz lige kakva je kineska ne moraju značiti ništa, ali ono što Zlatanu ide u prilog je učinak u reprezentaciji. U 30 nastupa za BiH postigao je 12 golova, od toga 11 2007. i 2008. godine. Najupečatljiviji je bio het-trik Hrvatskoj u avgustu 2007. Iskusan, visok, snažan i ubojit. Pravi gol-igrač.

PROTIV: Pitanje je koliko je Zlatan izgubio otkako je iz Evrope otišao u Kinu i kako bi se uklopio u današnji tim BiH. Je li na nivou da sa svoje 33 godine igra na SP? Osim toga, dugo je pauzirao zbog povrede, tek se prošlog vikenda vratio u tim Guižua.

SUŠIĆEV STAV: Na sva dosadašnja pitanja o Muslimoviću odgovarao je slično - da potrebe za trećim napadačem nema. I da igra u Kini.

Ermin Zec (Genčlerbirligi)

ZA: Nakon povrede koja mu je pokvarila start proljetne polusezone, zaigrao je i brzo se vraća u formu. U posljednjih pet utakmica postigao je tri gola. Mlad je i poletan. Kao što je Ivica Osim rekao, takvi bi se u Brazilu i u bazenu s aligatorima osjećali odlično. Na Svjetskom prvenstvu bio bi spreman dati i više nego što realno može.

PROTIV: Još mlad i prilično neiskusan. Je li igrač koji bi, primjera radi, ulaskom s klupe u utakmici protiv Nigerije mogao donijeti prevagu? U devet nastupa za BiH postigao jedan gol.

SUŠIĆEV STAV: Pogledati pod Muslimović. Sušić treba odlučiti treba li mu uopće treći napadač, što mediji uporno forsiraju, ili će to jedno mjesto "utrošiti" za nekog defanzivnijeg igrača za kojim u Brazilu može biti veća potreba.

Sanjin Prcić (Sošo)

ZA: Nema ni 21 godinu, a već je prvotimac Sošoa, ekipe iz jedne od Liga petice i to lige u kojoj je ponikao veliki broj svjetskih zvijezda. Kao takav, jednostavno mora biti jedna od opcija. Ne smije se ignorirati činjenica da ove sezone iza sebe ima 26 ligaških nastupa (od 2010. ukupno 85). Definitivno, fudbaler kojem se do sada posvećivalo premalo pažnje i fudbaler kojeg ne smijemo izgubiti. Nipošto.

PROTIV: Nešto slično kao i Štilić. U vrijeme vladavine sve boljeg Miralema Pjanića i Zvjezdana Misimovića, teško da baš sada može dobiti pravu priliku. Nikada nije bio pozivan u A tim i njegovo prilagođavanje moglo bi zahtijevati vremena. A SP baš i nije najpogodnija prilika za to.

SUŠIĆEV STAV: Definitivno nije Prcićev fan. Nedavne riječi uvrijeđenog Sanjina da se više neće odazvati pozivima jer ga, dok se pozovivaju fudbaleri sumnjivog kvaliteta, selektor ignorira, Pape je dočekao na nož.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...