Na pomolu najveći skandal bh. fudbala svih vremena

Klupko navodnog "pedofilskog skandala" u koji je upetljan nogometni sudija Emir Alečković polako se odmotava. Alečkovića su Nogometnom savezu (NS) BiH prijavili roditelji Anela Baždara (19) i Dženisa Hujića (18) za seksualno uznemiravanje. Nakon toga uslijedio je proces koji su vodili tužioci NSBiH Goran Andrijanić, Duško Vulović i Damir Raguž. 


Interne priče

Uprkos tome što je Dženisov otac Jasmin Hujić povukao sve optužbe protiv Alečkovića, što je potvrdio i u razgovoru za "Dnevni avaz", proces nije prekinut i određena mu je dvogodišnja suspenzija.

U osnovi optužnice cijeli slučaj poprimio je obrise "pedofilskog skandala" iako su Baždar i Hujić tada bili punoljetni, što napominje i advokat Hakija Kurtović, koji je zastupao Alečkovića.

- Iz podataka koje sam dobio, momci su bili stariji od 18. godina. Svi znamo kako mladi ljudi razgovaraju te u svojim internim pričama upotrebljavaju takve izraze. Sada je jasno da su oni uništili ovog čovjeka. Porodica mu se napatila i dosta pretrpjela - govori Kurtović za "Avaz".



Kurtović: Uništili čovjeka

Dok je vođen proces, Alečkoviću su na privatnu e-mail adresu stizale prijeteće i ucjenjivačke poruke.

- MUP-u smo prijavili prijetnje koje su Emiru stizale, neko ga je pokušavao ucijeniti. I moram reći da samo čekam priliku i zaista ću insistirati da tužimo Nogometni savez BiH, mada se ovome čovjeku ne može nadoknaditi šteta - kazao je Kurtović.

Pozvali smo i Damira Raguža, jednog od trojice tužilaca Saveza koji su proveli istragu i na koncu donijeli odluku o suspenziji Alečkovića na dvije godine zabrane suđenja.

- Optužnica nije temeljena samo na osnovu iskaza Jasmina Hujića, Dženisovog oca, nego na osnovu i ostalih dokaza. Taj postupak je završen, prošao je i na Žalbenom vijeću, i ne razumijem šta bi sada trebalo raspravljati o nekom povlačenju - kazao je Raguž.

Izvlačenje koristi

Sudija Emir Alečković, koji je upetljan u aferu, ističe da mu je drago što je konačno neko odlučio iznijeti istinu javnosti.

 - Želim reći da je sve pomalo čudno, jer su se prijave protiv mene događale dok sam ja bio izvan države. Cijeli proces temelji se na osnovu nekih izjava, a te izjave čak su i tokom postupka povučene. Imam osjećaj kao da sam nekome zasmetao, pa je neko htio iskoristiti cjelokupnu situaciju do kraja, da izvuče korist iz svega - govori Alečković za "Avaz".

Bez komentara

Predsjednik Udruženja nogometnih sudija Kantona Sarajevo Ibrahim Hasanbegović nije komentirao prozivke Jasmina Hujića.

- Jasmin Hujić nije prozvao mene privatno nego kao predsjednika Udruženja, što znači da ćete dobiti službenu obavijest od Udruženja - kaže Hasanbegović.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...