Evo kako propadaju reprezentativci Bosne i Hercegovine

Piše: Ismet TURSIC (Nogolopta)

Poslao mi prijatelj, inace jos jedna ziva enciklopedija od covjeka, raport koji je pisao za wwwbhfanaticos.com prije skoro sest godina kada je nasa U17 selekcija pobjedila Holandiju ”u po Holandije” sa 1-0. Zanimljivo je bilo procitati imena igraca oba tima i onda usporediti njihove karijere. Bilo je to na danasnji dan, prije ravnih sest godina..

Kvalifikaciona utakmica Uefa EP U17

Holandija – Bosna i Hercegovina 0:1 (0:0)
Sportski kompleks Winkewijert, Apeledoorn, 13. mart 2008
Holandija:
Jeroen Zoet, Tim Eekman (zuti karton), Imad Najah, Jeffrey Bruma (zuti karton), Lorenzo Burnet, Ricky van Haaren (zuti karton), Rajiv van la Parra, Jordy Clasie (zuti karton), Geoffrey Castillion, Rodney Sneijder, Shayron Curiel
Bosna i Hercegovina:
Tino Divkovic, Pero Zovko, Josip Crnjac, Benjamin Colic, Josip Anicic, Ognjen Radulovic, Damir Zlomislic, Dino Fazlic (69.min/Srdjan Stojnic), Stefan Baric, Dzenan Durak (70.min/Mahir Karic), Aleksandar Nikolic (79.min/Filip Grbesic)
Sudije:
Sascha Kever (Svicarska)
Asistenti: Pozzi (Svicarska) i Somolani (Slovacka)
Cetvrti zvanicnik: Vik (Slovacka)
Nogometasi Bosne i Hercegovine U17 sjajno su otvorili drugi ciklus kvalifikacionog turnira za odlazak na evropsko prvenstvo u Antalya (TUR). Selekcija Bosne i Hercegovine zabiljezila je vise nego zasluzenu pobjedu nad domacinom Holandijom sa rezultatom 1:0. Pobjedonosni pogodak postigao je iz sjajno izvedenog slobodnog udarca Dino Fazlic (Werder Bremen) u 64. minutu igre.

Gdje su sada i sta rade? Pocecemo sa holandezima..
Jeroen Zoet – Prvi golman U21 reprezentacije Holandije i prvotimac PSV-a. Prije toga dvije sezone proveo u Waalwijku na posudbi.
Tim Eekman – Excelsior, 2. liga Holandije.
Imad Najah – RKC Waalwijk, 1. liga Holandije. Promjenio sportsko drzavljanstvo, nastupao za Maroko na ljetnim Olimpijskim igrama prije dvije godine.
Jeffrey Bruma – PSV. Nakon par sezona u Chelsea-ju proslog ljeta je potpisao ugovor sa PSV-om. Cetiri nastupa za seniorsku reprezentaciju Holandije.
Lorenzo Burnet – FC Groningen, 1. liga Holandije.
Ricky van Haaren – Ado den Haag, 1. liga Holandije.
Rajiv van la Parra – Feyenoord i do skoro U21 reprezentativac Holandije.
Jordy Clasie – Feyenoord i seniorski reprezentativac Holandije.
Geoffrey Castillion – Ajax, trenutno na posudbi u NEC-u.
Rodney Sneijder – Almere, 2. holandska liga.
Shayron Curiel – Bez kluba.

A sada da vidimo gdje su nase nekadasnje nade.


Tino Divkovic – FK Banik Most, 2. liga Ceske.
Pero Zovko – HNK Branitelj, Prva liga FBiH.
Josip Crnjac – Nismo nasli podatke o Josipu.
Benjamin Colic – NK Zeljeznicar Sarajevo.
Josip Anicic – Poslijednja adresa mu je NK CIM, ”kantonalac” iz Hercegovine..
Ognjen Radulovic – FK Borac, Bosanski Samac, 1. liga RS
Damir Zlomislic – HNK Rijeka, 1. HNL
Dino Fazlic – Prema transfermarkt.de Dino je bez kluba vec devet mjeseci..
Stefan Baric – FSV Fernwald, Hessen liga (4. ili 5. liga Njemacke?)
Dzenan Durak – Olimpic, Sarajevo.
Aleksandar Nikolic – Mladost Velika Obarska
Srdjan Stojnic – Waldorf(?), neka od nizih liga Njemacke
Filip Grbesic – Nekadasnji nogometas Sirokog Brijega za kojeg danas nema podataka o njegovom aktivnom bavljenju nogometom
Mahir Karic – FK Slavija Istocno Sarajevo

Smjesno bi bilo pitati se da li se iz gore nabrojanih bivsih reprezentativaca izvukao maksimum, realno gledajuci samo su dvojica od njih, Benjamin Colic i Damir Zlomislic, ostali sa promilom sanse da nekad zaigraju za nasu seniorsku selekciju dok su ostale pojeli nepotizam, amaterstvo i neznanje koje vlada i drma BeHa klubovima i nogometom vec skoro 20 godina. Ovo je samo jedna od prica o djeci koja su tada jos uvijek sanjali san o nekom boljem nogometnom svijetu i svom licnom i kolektivnom uspjehu medjutim negdje na putu do zvijezda su im se isprijecili razni kvazi-treneri, menadzeri-prodavaci bijelog roblja i drustvo koje im nikada nije ni pomisljalo da im pruzi iskrenu sansu da pokazu koliko mogu. Nekada su ”brali lale” a danas mogu da beru maslacke po livadama na kojim igraju sirom jedne nam jedine…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...