Evo kako je trebala izgledati reprezentacija Republike Srpske


Reprezentacija Republike Srpske vjerovatno se nikada neće okupiti.

Posljednji se put selekcija manjeg bh. entiteta okupila prije 12 godina.

Željeli su u RS odigrati prijateljski meč sa selekcijom Srbije sredinom avgusta u Banjaluci, ali do toga nikada nije došlo.

Ipak, mediji u RS sastavljaju i dalje reprezentaciju koja ne postoji:

"Veliki je broj igrača širom Evrope koji su rođeni ili imaju korijene u Republici Srpskoj. Osim njih, svakako da i u domaćim prvenstvima ima igrača koji su zaslužili da obuku dres reprezentacije.

Izdvajaju se imena defanzivca Borusije iz Dortmunda Nevena Subotića, zatim igrača Intera Zdravka Kuzmanovića, Miroslava Stevanovića iz španske Sevilje, Branimira Bajića koji brani boje njemačkog Duizburga, Marka Marina iz Čelzija... To su fudbaleri koji igraju u najjačim evropskim prvenstvima, tzv. "ligama petice".


Osim njih vrijedi istaći i sljedeće igrače: golman Branko Grahovac brani za rumunski Ocelul, Miroslav Radović sa dosta uspjeha nosi dres poljske Legije, a u istoj ligi igraju Vlastimir Jovanović (Korona Kjelce) i Bojan Puzigaća (Krakovija). Nemanja Gudelj nastupa za NAK iz Brede, Zvjezdan Misimović je u Kini, dok u Rusiji nastupa Ognjen Vranješ (Alanija Vladikavkaz). Pozivi bi mogli otići i u Mađarsku, gdje igraju Stevo Nikolić (Debrecen), Aleksandar Jovanović (Ferencvaroš), te Bojan Mihajlović (Ujpešt). Ne treba zaboraviti ni veterana, tridesetčetvorogodišnjeg Ognjena Koromana, koji je član ruske ekipe Krila Sovjetov.

U ligama bivše Jugoslavije takođe ima dosta igrača koji bi mogli ući u najuži izbor reprezentativaca. Čuvar mreže novosadske Vojvodine Nemanja Supić mogao bi biti jedno od rješenja na golu, zatim njegovi saigrači Nemanja Bilbija i Stojan Vranješ, novi član Kopera Goran Galešić takođe je potencijalni kandidat, kao i dosadašnji fudbaler Rudara iz Velenja Dragoslav Stakić koji je trenutno na pripremama sa Rudar Prijedorom. Veznjak Dario Purić član je užičke Slobode, dok u Jagodini nastupa Dario Damjanović. Nekadašnji fudbaler Modriča Maxime, Borca, Zrinjskog i Kozare Nemanja Stjepanović trenutno je član Rudara iz Velenja.

U dalekom Kazahstanu nastupa defanzivac Nikola Vasiljević, koji igra za Šahtjor Karagandi, Branislav Nikić je na Kipru, Veroljub Salatić godinama je uzdanica i kapiten Grashopersa, Slaven Stjepanović nosi dres Iraklisa, Aleksandar Kosorić je u iračkom Erbilu...


Situacija na golu je jasna. Čuvar mreže Ocelula Branko Grahovac prvi je izbor na golu. Srpčanin je od 2010. godine u rumunskom timu, sa kojim je nastupao u Ligi šampiona u sezoni 2011/12. Rezervna varijanta je golman Vojvodine iz Novog Sada Nemanja Supić.

Štoperska mjesta rezervisana su za defanzivca Borusije iz Dortmunda Nevena Subotića i Branimira Bajića, još jednog fudbalera koji nastupa u Njemačku, za Duizburg. Bekovske pozicije su nešto "tanje". Na desnoj strani bi mogao igrati Ognjen Vranješ, fudbaler ruske Alanije, dok bi na suprotnoj strani zaigrao nekadašnji igrač banjalučkog Borca i Čelika iz Zenica, a sada Krakovije, Bojan Puzigaća.

Najviše kandidata je za sredinu terena. Mjestu zadnjeg veznog igrača najbliži je fudbaler Intera Zdravko Kuzmanović, u sredini bi igrali Zvjezdan Misimović iz kineskog Guejdžoua, te veznjak Legije iz Varšave Miroslav Radović. Zvorničanin Miroslav Stevanović (Sevilja) idealan je za desno krilo, a za lijevo Marko Marin, fudbaler Čelzija, rodom iz Donjih Podgradaca kod Gradiške.

Najveća dilema za Republiku Srpsku će biti za napadačku liniju, jer tu nema izrazitih golgetera. Najbliži startnoj postavi je napadač Vojvodine Nemanja Bilbija, koji je sa dosta uspjeha prethodnih godina nosio dres banjalučkog Borca, kao pozajmljen igrač Novosađana, ali na "Karađorđu" ne dobija često priliku. Alternativa je Stevo Nikolić iz Debrecena, koji je u sezoni 2006/07. zajedno sa Draganom Benićem bio najbolji strijelac Premijer lige BiH sa 19 golova.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...