Veoma misteriozan transfer reprezentativca BiH


Piše: Ismet Tursic

Dosta je nejasnoca oko transfera Ognjena Vranjesa u turski Elazigspor. Pitanje koje se namece je kako to da igrac koji je prije samo godinu dana bio na meti Manchester Uniteda zavrsi u ekipi iz donjeg dijela tabele turske Superlige?

Naravno, jedan od najvecih razloga tome je svakako teska povreda koljena koja je zadesila ovog mladog defenzivca. Povrede kriznih ligamenata su razlog zasto su mnoge karijere krenule krivim putem (Elvir Baljic npr) a u doba besparice koja je zadesila mnoge evropske klubove malo ih je spremno izvaliti neku ozbiljniju cifru za igraca koji je odsustvovao sa terena skoro godinu dana.

Ipak, alternativa nije nedostajalo, Evian, Partizan, Zvezda, neki grcki klubovi.. Svi su bili zainteresovani za dovodjenje ovog 23-godisnjaka iz Banjaluke medjutim on je zavrsio u Elizagsporu, ekipi kojoj se smjesi ispadanje iz Superlige.


Dobro, u Turskoj jos uvijek nema krize, lova je relativno dobra, klubovi ulazu u infrastrukturu i kadar tako da ovo ne treba smatrati losim izborom.

Medjutim, cinjenica da je Vranjes uspio dogovoriti saradnju na sest mjeseci sto u prevodu znaci da je od 1. jula slobodan igrac je malo cudno kada se uzme u obzir da se ovdje radi o igracu kojem je 23. godine i koji ce najvjerovatnije biti izlozen u najboljem i najvecem nogometnom izlogu na svijetu ovog ljeta – Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ukoliko zaigra u jednoj od utakmica njegova vrijednost ce biti najmanje 2-3 miliona eura, ukoliko bude standardan mozda cijena naraste i do pet miliona. To su stvari koje vodeci ljudi Elazigspora bi trebali znati i zato cudi cinjenica da je ugovor potpisan na samo do kraja sezone.

Ovo je jedan izrazito nepromisljen potez uprave turskog superligasa ili je u pitanju odlicna retorika Ogijevog novog menadzeka Marka Pantelica jer Ogiju ce Elazigspor vratiti stari reprezentativni sjaj a ”kajmak ce pokupiti” igrac i njegov menadzer.

Bilo kako bilo, ukoliko se uspije nametnuti prvo u Elazigsporu pa poslije i Papetu, transfer u Tursku bi se mogao pokazati potezom karijere za naseg mladog defanzivca kako u sportskom tako i u ekonomskom smislu.

(Nogolopta)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...