BLAMAŽA: Evo zašto se od reprezentacije BiH oprostio Zvjezdan Misimović

Je li Zvjezdan Misimović tek puki pesimist ili veoma objektivni analitičar stanja u našoj nogometnoj reprezentaciji, pitanje je na koje u što skorijem roku treba naći odgovor.



Naime, teško je povjerovati da jedan od najzaslužnijih i najboljih nogometaša samostalne Bosne i Hercegovine govori napamet i da bez ikakva valjanog osnova izglede naše izabrane vrste da se plasira u Rusiju okvalificira ništavnim!

Trebamo stvarati novu reprezentaciju - tvrdi Misimović ne spominjući pritom konkretna imena od kojih bi se ta nova selekcija napravila. Gdje su, i tko su ti mladići koji bi bili kičma nove reprezentacije? Jesu li skriveni u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ili  razasuti širom Europe i svijeta „sanjaju najdraži dres"? Može li Mehmed Baždarević s članovima stručnog stožera prepoznati jedne i druge, može li njihove potencijale usmjeriti ka napretku reprezentacije?


Blamaža iz baraža

Zaista, brojna su pitanja koja vise iznad izgleda nogometaša Bosne i Hercegovine da se još jednom plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Ta pitanja su proizišla iz veoma lošeg i neodgovornog nastupa i pristupa u kvalifikacijama za ovogodišnji Euro, pogotovo iz nejasne blamaže u doigravanju s Irskom. I zato Misimovićevo upozorenje, zato skepticizam brojnih (ne)stručnjaka, stoga nevjerica na tribinama.

Bosna i Hercegovina, odnosno njena nogometna reprezentacija, ne smije ni u kom slučaju dopustiti još jedno kvalifikacijsko posrtanje, ne smije ostati bez ogromnih novaca i bez afirmacije, ne smije se vratiti u nogometnu anonimnost i egzotiku iz koje smo mukotrpno i na jedvite jade izišli dokopavši se, konačno, elite.

Stoga treba vrlo pažljivo slušati što zbori Ivica Osim, što predviđa Zvjezdan Misimović, kako na stvari gleda Duško Bajević, šta misli Fuad Muzurović...? Treba veoma studiozno i stručno predvidjeti sve moguće situacije u kvalifikacijama i razraditi kvalitetne odgovore na njih. Treba angažirati sve raspoložive kapacitete u Bosni i Hercegovini i izvan nje kako bismo se dokopali nastupa u Rusiji.

Ne smiju se ponoviti greške, i to krupne greške, iz proteklih kvalifikacija za Francusku. Ne smijemo se oslanjati na nekakvu izmišljenu superiornost u odnosu na protivnike, nikako ne računati na individualnu klasu pojedinih naših igrača, ne vjerovati u urođene tehničke prednosti nad „šljakerima" sa sjevera. Mi smo reprezentacija u silaznoj putanji i to moramo probati zaustaviti.


Ne ponoviti Cipar

Ne znam i normalno je da ne znam kako na sve to gleda Mehmed Baždarević. Na stranu one suhe fraze koje s vremena na vrijeme izbaci po medijima, na stranu stereotipi kako „vjeruje u svoje momke", kako je uvjeren „da će dati sve od sebe", kako ima viziju nove reprezentacije. Međutim, javnost zanima nešto drugo.

Zanima je ima li, uistinu, selektor viziju nove reprezentacije, ima li hrabrosti krenuti u avanturu stvaranja iste (jer to podrazumijeva nepopularni rad na duge staze), ima li snage nekim „pretplatnicima" zahvaliti na uslugama. Naravno, o tome se javno ne govori, pogotovo ne iskreno, ali morat će. I to uskoro!

Vrijeme do početka kvalifikacija proći će brzo. Neće se ni slegnuti dojmovi sa Eura, aktualizirat će se Rusija. Ne smijemo dopustiti da nam se ponovi Cipar, pogotovo ne smijemo naivno računati da „ima još dosta utakmica".  Konačno, osim kakvog takvog kvaliteta, reprezentacija Bosne i Hercegovine mora pokazati i barem minimum odgovornosti, profesionalizma i sportskog dostojanstva. Onaj tko nosi dres Bosne i Hercegovine mora „izginuti" na terenu. Ako ne za državu, onda barem za publiku, za sebe, za osobni probitak. Jer, neodlazak u Francusku nije samo opomena, nego i neugodna pljuska, šamarčina... Sjedite na terasi kafića, u vlastitoj avliji, ili u kući i gledajte kako Irci pucaju od ponosa, gledajte kako Albanci nosom paraju nebo. I nek pucaju, i nek paraju, zaslužili su!

Naravno, i mi smo zaslužili da ih gledamo preko televizora, ali hajdemo se potruditi da na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zamijenimo mjesta. I uloge!

Zvjezdan Misimović nas je upozorio na vrijeme. A, njemu se treba vjerovati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...