Ovo su igrači koje Safet Sušić više ne želi u reprezentaciji

Safet Sušić uskoro će objaviti spisak igrača za kvalifikacijsku utakmici s Izraelom. No, na njemu neće biti velikih iznenađenja niti novih imena.





A Goal se poigrao kakvu bi momčad BiH mogla imati od igrača koji nisu u Sušićevim planovima, a igraju vrlo dobro u klubovima.

Ibrahim Šehić nekadašnji je golman Željezničara, ima već nekoliko poziva u A tim, a upisao je i tri nastupa. Trenutno je član azerbejdžanskog Qarabaga, koji se uspio plasirati u Evropsku ligu. U grupi je sa milanskim Interom, St. Etienneom i Dniprom. Njegove odbrane tokom kvalifikacija za Evropsku ligu ostavljale su mnoge bez daha i zaista je neshvatljivo zašto ga nema među 23 najbolja pojedinca BiH, pogotovo jer je znatno mlađi od Ratka Dujkovića, a perspektivniji od Jasmina Fejzića.

Emir Dilaver rođen je u Tomislav-Gradu, godinama je bio jedan je od najboljih igrača austrijskog prvenstva na poziciji desnog bočnog. Skupio je i veliki broj nastupa za omladinske selekcije Austrije, a nekoliko puta je naglašavao kako želi igrati za BiH. Trenutno nastupa za mađarski Ferencvaros. Ima 23 godine.

Emir Cocalić stoper je Maccabija iz Haife, nikad nije dobio šansu da se dokaže u reprezentaciji BiH. Iako je godinama jedan od najboljih stopera izraelske lige, nikad nije bio na radaru Safeta Sušića, bez obzira na to što je reprezentaciji BIH igrač njegovih kvaliteta itekako potreban. Visok i jak u skoku, a uz to je i znalac sa loptom, s obzirom na to da je igrao i zadnjeg veznog u vrijeme dok je nosio dres Željezničara.

Gordan Bunoza donedavno je igrao za poljsku Wislu, nakon čega je potpisao ugovor sa italijanskom Pescarom. Svojevremeno je bio na spisku selektora Sušića, ali nikad nije dobio priliku za nastup. U Wisli odigrao 70 mečeva, a u dresu mlade selekcije BiH - devet. Prije Wisle nosio i dresove Karlovca, Hrvatskog dragovoljca i i amatera Austrije iz Lustenaua. Rođen u Ljubuškom.



Ervin Zukanović karijeru je počeo u Bubamari, a nastavio u Željezničaru. Ovaj defanzivac je ubilježio nekoliko nastupa za A tim, a onda je zbog nepromišljenih izjava u medijima kažnjen nepozivanjem za Brazil. U međuvremenu, belgijsku ligu zamijenio italijanskom Serijom A, gdje je došao na posudbu u Chievo, ali ga i dalje nema na Sušićevom spisku, a neće ga ni biti sve dok je Pape selektor. Razlog, sukob sa selektorom. Inače igra stopera, ali može zatvoriti i lijevi bok.

Admir Ljevaković trenutno nastupa za Teplice, gdje je jedan od nezamjenjivih igrača. Igra na poziciji defanzivnog veznjaka, a nerijetko postiže i pogotke. U češkoj ligi odigrao više od 150 utakmica.

Jasmin Šćuk također nastupa u ligi Češke, ali za tim Mlade Boleslav. Karijeru je počeo u Turbini iz Jablanice, čiji je dres zamijenio onim Radnika iz Hadžića. Nije igrao u Premijer ligi BiH, već je 2010. otišao u Češku, gdje i danas nastupa. Svo vrijeme je član Mlade Boleslav, čiji je i povremeni kapiten. Defanzivni veznjak je dokazao kako je pred njim svijetla budućnost i u nedostatku klasičnih defanzivaca, mogao bi koristiti Safetu Sušiću.

Semir Štilić je ofanzivni veznjak koji trenutno žari i pali poljskom ligom. Već nekoliko puta u ovoj sezoni je proglašen igračem kola poljske Extraklase, a upisao je šest pogodaka i isto toliko asistencija, dokazavši da se nalazi u vrhunskoj formi. Wisla je u ovom igraču dobila čovjeka koji ih može vratiti u vrh poljskog fudbala, a nekadašnji igrač Želje, strpljivo čeka novi poziv Safeta Sušića, koji u njemu ne vidi igrača koji pak taj poziv zaslužuje.

Zoran Kvržić, veznjak Rijeke, u vrijeme dok je slabije igrao za tim sa Kantride dobivao je priliku u A timu. Pojavom Muhameda Bešića, te Tine Sušića i Sanjina Prcića, ne javlja se više potreba za pozivanjem ovog igrača, koji u posljednje vrijeme igra sve bolje i bolje. Postigao je nekoliko ključnih pogodaka za Riječane u HNL-u, a bio je strijelac i u Evropskoj ligi.

Ermin Zec napadač je Rijeke koji je imao nekoliko odličnih sezona u Turskoj. Upisao je i nekoliko nastupa za A tim naše zemlje, a prvijenac je dao protiv Katara. Međutim, jednostavno nestao sa radara Safeta Sušića. Svojim izjavama za bh. medije najavio je borbu za povratak u reprezentaciju, pogotovo jer je sada i bliže selektoru Sušiću, koji pomno prati dešavanja u HNL-u.

Aidin Mahmutović, napadač Teplica, konstantno se nalazi u borbi za prvog topnika češke lige. Prošle sezone bio je nadomak naslova prvog strijelca Gambrinus lige, ali ga je povreda ligamenata koljena spriječila u tome. Nakon oporavka, nastavio je tamo gdje je stao i trenutno rešeta mreže po Češkoj. U konkurenciji Ibiševića i Džeke, svjestan je da ne može dobiti priliku za igru, ali svakako bi mogao pojačati konkurenciju i dobiti priliku za dokazivanje.

Među pomenutim, namjerno, nema Marija Vrančića, koji će dobiti poziv za A selekciju čim sredi dokumentaciju potrebnu za nastupe u A selekciji. Vrančić trenutno igra za Padeborn i to na poziciji defanzivnog veznog igrača.

Ostali nabrojani imaju sve potrebno za nastup u dresu BiH, ali nemaju ono najbitnije od svega - poziv od Safeta Sušića.

Osim idealne jedanaestorke koja nema poziva od selektora BiH, treba pomenuti i još nekoliko igrača koji igraju odličan nogomet u posljednje vrijeme. Prije svih, tu se misli na Eldina Adilovića, napadača Samsunspora, zatim Kenana Horića, stopera slovenskih Domžala, te Jasmina Burića, golmana poljskog Lecha.

Naravno, ne smiju se zaboraviti ni igrači, koji još dvoje oko toga za koga će zaigrati u budućnosti, a jedan od njih je i stoper belgijskog Standarda Dino Arslanagić.

Slažete li se da bi neki od njih morali biti na spisku? Koji? Komentirajte ispod teksta!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...