Džeko je postao igrač onda kad sam ga otjerao u B momčad!

Edin Džeko apsolutni je nogometni junak u Italiji. Nakon hat-tricka Villarrealu u Europskoj ligi, talijanski mediji natječu se ko će ponuditi bolju priču o bh. dijamantu.



Tako su došli i do Jiržija Plišeka, češkog trenera koji je u Željezničaru svjesno degradirao Džeku, te ga zbog nediscipline prebacio u B momčad.





Ubrzo je napustio Želju, pa doveo Džeku u svoj novi klub Teplice. Odakle je krenula strelovita karijera.

"Džeko je jak kao ličnost. Rođeni je pobjednik i živi za golove. Kada mu to ne uspijeva, često je na udaru kritika, ali on uz pomoć unutrašnje snage pronađe način pobijediti to. Radi napornije i nikada ne odustaje."

"Uza sve to, treba uzeti u obzir da se strani igrači moraju posebno prilagođavati."

"Kao mlad trener sam došao u Željezničar, gdje je igrao Džeko. Bio je praktički dijete. Vidio sam u njemu osobu koja voli nogomet, jednostavno nije mogao dočekati da dođe na teren. U početku je bio nespretan, griješio je, ali u očima mu se mogao vidjeti žar."





"Edin je imao loše navike, pa sam ga jednom poslao i u B tim Željezničara. Svoju odluku sam morao obrazložiti njegovim roditeljima, novinarima i čelnicima kluba. Sjećam se da sam morao moliti ljude da ga ostave na miru i da me pokušaju shvatiti. Govorio sam im da će postati dobar igrač kada promijeni stavove i navike. Tada smo igrali europsku utakmicu, a ja sam ga ostavio kod kuće, nije putovao s momčadi. Kada sam se vratio, dočekao me novi Edin, počeo je raditi više i slušati moje savjete. Shvatio sam tada kakvog igrača imam pred sobom. Bio je zanimljiva ličnost, imao je nešto više od talenta."

"On je vođa, preuzima odgovornost, svjestan je svoje snage. Postao je idol u Bosni i Hercegovini. Odrastao je dok je u njegovoj zemlji bio rat, ali danas kada je na vrhu, nije zaboravio odakle dolazi i na svakakve načine pomaže djeci i bolesnim ljudima. Njegova priča je primjer kako se sa snagom volje, napornog rada, ostvaruju snovi."

Idealnih 11 Evropske lige





"Pokušao sam mu prenijeti sve što sam mogao i mislim da sam mu bio od pomoći u važnom periodu njegovog nogometnog odrastanja. Ipak, najveće zasluge za napredak ima sam Edin. Želja i motivacija su pratile talent."

"Edin je sjajan igrač koji se može prilagoditi u bilo kojoj ligi. Neko poput njega zaslužuje da igra u najboljoj ekipi. Pokazao je da bilo gdje može postizati golove, ali potrebno mu je vrijeme da se prilagodi. Klupa nije za njega."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...