Šta se dešava? Hrvatski fudbaleri prestravljeni, ne žele doći u Sarajevo

Ratni sukobi u Bosni i Hercegovini i Sarajevu okončani su prije više od 20 godina.



U susjednoj Hrvatskoj, tačnije Splitu, čini se da imaju neke drugačije informacije.

Ne znamo kako i putem kojih izvora, ali u Splitu misle kako je u prijestolnici Bosne i Hercegovine još uvijek rat. Kako uostalom pojasniti strah roditelja mladih fudbalera iz Dalmacije, koji prema pisanju tamošnjih medija, ne smiju djecu poslati u Sarajevu.





Naime, svake godine u Sarajevu se početkom januara organizira malonogometni turnir Šampion Junior Cup Sarajevo. Malonogometni turnir je međunarodnog karaktera i na njemu učestvuju ekipe iz regiona. Ove godine, ekipe iz Dalmacije, tačnije Splita neće doći na turnir.

Naime, prema pisanju Slobodne Dalmacije, roditelji djece iz Splita, ali i nekih drugih gradova u Dalmaciji, odbili su da pošalju svoju djecu u Sarajevo. Naime, Splićani su zabrinuti i ne žele poslati svoju djecu u rat. NK Hajduk, NK Brda, NK Adriatic i HNK Trogir odlučili su da djecu ne šalju u rat.

Dalmatinci ne žele poslati svoju djecu u Sarajevo jer su uplašeni da će se desiti neki teroristički napad, a sve zbog događaja iz novembra, kada je Enes Omeragić ubio dva vojnika u Rajlovcu. Čitav tekst u Slobodnoj Dalmaciji prati naslov: "Roditelji splitskih mladih nogometaša: Nećemo našu djecu slati u rat u Sarajevo!"

Teroristički napadi se dešavaju u svakom kutku svijeta. Tako su u 2015. zabilježeni napadi u Francuskoj, Turskoj, Kini, Izraelu, Ukrajini, Danskoj, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, Filipinima, Australiji, Velikoj Britaniji... Pitamo se da li bi Dalmatinci svoju djecu spriječili da idu na turnir u London, Pariz, Istanbul, Kopenhagen, Tokyo, New York, Sydney...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...