O ovom će se dugo pričati: Znate šta je napravio Ervin Zukanović?

Koliko je samo igrača propalo zato što su klubovi, treneri, selektori, menadžeri imali svoje talove.



I gurali antitalente, koji su plaćali forsiranje svojih igrača. Ervin Zukanović je bio jedan od stotine koji su imali trnovit put do uspjeha. I on je ispaštao zbog fudbalskih mešetara.

Nije pokleknuo jer ga je držala vjera, jer je i sam vjerovao u sebe. Zato što je imao podršku porodice kada je bilo najvažnije, piše Avazov sport.





Zukanović je danas zvijezda. Dospjeti iz bh. blata u Seriju A svojevrsni je podvig.  Kievo, Sampdoria, Roma...  A, tek je na pola puta igračke karijere. Njegov je put, primjer, recept mladim sportistima, općenito mladima kako se radom, upornošću, vjerom u ono što radiš, može uspjeti.

Rijetki, samo rijetki znaju da je Zukanović prošao dosta težak put. Bio je vodonoša u jednoj od najboljih omladinskih generacija Želje koju  je vodio Fadil Žerić. Na „Kvarnerskoj rivijeri", igrao je zajedno sa Jamakom, Svrakom, Cocalićem, Štilićem, Salkićem, Redžepijem, Dialibom, Muharemovićem, Imširevićem, Kajganom, Avdićem, Meškovićem.. „Kvanersku" su preskočili, a u toj su generaciji bili još Edin  Džeko i Ibro Šehić...

Menadžeri su oblijetali oko drugih, rijetko je ko primjećivao najsvestranijeg igrača te sjajne generacije. Nisu ga primijetili „stručnjaci" niti kada je prekomdovan u prvi tim. Igrao  je samo „miroljubive" utakmice, potom krenuo svojim putem. Od menadžera,  „zakačio" se samo Ilija Jukić, ali i on nije bio uporan.

- Ne znam šta da ti kažem. Jednom ga gledam na beku, pa na stoperu, potom u vezi... Ne znam šta Zukanović, ustvari igra - pitao se Jukić.

Zuka je igrao sve. Za laike je bio spor, a evo treću godinu je u jednoj od najjačih liga na svijetu. Željo, Eupen, Gent, Kievo, Sampdorija i sada velika Roma

Edinova, naravno i Pjanićeva lijepa riječ, čelnicima Rome bili su jezičac na vagi. Garant kvalitete za stabilnost zadnje Romije linije.

Zukanović je savladao puno prepreka u ovih 27 godina.  U vrijeme kada se pripremao za put u Brazil, pojedinci u i oko reprezentacije su mu namjestili „igru". Neko drugi bi sjekao vene, digao ruke od svega, ali je Zukanović vjerovao u sebe. Vratio se u reprezentaciju na velika vrata. Nikome ništa nije dužan, uzignuta čela korača. Ima svoj gard, stav, obraz... 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...