Miralem Pjanić u Real Madridu? Evo zašto se to neće desiti

Prve glasine jačeg intenziteta na temu "prelazak Miralema Pjanića u Barcelonu ili Real Madrid" krenule su tokom druge polovine sezone 2012/13.



Kao i obično, glasine su bazirane na osnovu pretpostavki, jer rijetko ozbiljnost transfera bude na nivou medijskih špekulacija. Velike razlike nema ni ovog puta kada se govori o Pjanićevom prelasku u Real Madrid, piše Klix.ba.

Kada se spomenute sezone 2012/13. govorilo o odlasku Pjanića na Nou Camp, na Barceloni se vidjelo da nije na nivou iz perioda Pepa Guardiole što je kulminiralo u polufinalu Lige prvaka gdje je Bayern Minhen sa ukupnih 7:0 samljeo Blaugranu. Paralelno s tim Roma je igrala loše, mijenjali su trenere i sezonu završili na šestom mjestu ne izborivši nastup u Evropi. Jasno, poveznica je bila sljedeća - potrebne su promjene u Barci i zamjena Xaviju koji je u sutonu karijere, a tada 23-godišnji Pjanić u Romi koja nije obećavala mnogo izgledao je kao prava zamjena.





Od transfera ništa nije bilo. Špekulacije bi ponovo nastale kad god Pjanić uđe u dobru formu i pogotovo ako neki velikan poput Manchester Uniteda, Real Madrida, Paris Saint-Germaina ili Barcelone zareda nekoliko loših rezultata.

Naravno da se ne može poreći interes velikih klubova za našeg dragulja, ali "bombe" koje se s vremena na vrijeme plasiraju budu poprilično preuveličane. Jer, navedeni primjer sa Barcelonom samo je jedan dio koji pokazuje kako priče obično nastaju - medijskim pretpostavkama koje možda i jesu logične, ali ne i toliko ozbiljne koliko se navodi.

Slična situacija je sa Pjanićem i oko prelaska u Real Madrid. Nema sumnje da je Pjanić jedan od veznjaka koji je interesantan najvećim klubovima svijeta. Impresivan učinak od devet golova i šest asistencija u 21 utakmici za Romu u ovoj sezoni i podatak da narednog aprila puni 26 godina čime ulazi u najbolje godine karijere, privlači sigurno radare velikih trenera.

S druge strane Real Madrid je u krizi što pokazuje i smjena na trenerskoj klupi i sasvim je logično za očekivati da će Zinedine Zidane, ukoliko zadobije naklonost predsjednika Florentina Pereza, praviti tim po svom ukusu. A to je odličan povod za špekulacije.

No, koliko je realno za očekivati da se prelazak Pjanića u Real Madrid desi ovog januara? Real Madrid trenutno ima četiri centralna vezna; Luku Modrića (30), Matea Kovačića (21), Tonija Kroosa (26) i Casemira (23). Po stilu igre, tu su već tri kreativca (Modrić, Kovačić i Kroos) i jedan destruktivac sa zavidnim tehničkim osobinama (Casemiro), a izuzmemo li nešto starijeg Modrića pred svima njima je još mnogo toga da pokažu.





Dakle, Realu vrlo lako glavna meta može postati igrač koji je destruktivac pošto imaju samo jednog u timu, a dovoditi četvrtog kreativca u centralni vezni red napravio bi gužvu. Čak ni Casemiro, jedini destruktivac kojeg u Realu imaju, nije dokazao da je dosljedan prve postave Galacticosa. Međutim i pod uslovom da je Casemiro već vrhunski igrač, Real ne smije sebi dozvoliti da povreda jednog igrača mijenja sistem igre tog tima. To im se desilo u drugom dijelu prošle sezone kada izgubili povrijeđene Modrića i Khediru, pa je Ramos igrao u veznom redu.

Zatim, ukoliko Pjanić i pređe u Real Madrid, on ne bi mogao igrati Ligu prvaka pošto je već registrovan za Romu i to izgleda kao nepremostiva barijera u ovom slučaju. Drugi veliki razlog koji stoji na putu jeste namjera Rome da osvoji titulu u Seriji A uprkos rezultatskoj krizi i samim tim zadržati Pjanića do kraja sezone je prioritet.

Zbog toga, šanse za prelaskom Pjanića u Real Madrid tokom januarskog prijelaznog roka su minimalne. A govoriti o ljetnom prijelaznom roku u kontekstu Real Madrida i Miralema Pjanića je neopipljiva površina, jer niko ne zna koliko će trajati Zidane na klupi i kako će se u svemu tome pokazati veznjaci koje Real sada posjeduje. Modrić i Kross su već svjetska klasa, Casemiro i posebno Kovačić su na tom putu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...