11 nevjerovatnih činjenica o reprezentaciji Irske koje sigurno niste znali

Čak 16 reprezentativaca Republike Irske rođeno je u drugoj državi

Ukupno 16 fudbalera od 35 koji su bili pozivani za kvalifikacije, rođeno je u drugoj državi.



Rob Elliot, Keiren Westwood, Alex Pearce, Richard Keogh, Ciaran Clark, Cyrus Christie, Anthony Pikington, Harry Arter, Jon Walters i David McGoldrick su rođeni u Engleskoj, piše Reprezentacija.ba.

Marc Wilson, Eunan O’Kane, James McClean i Darron Gibson su rođeni u Sjevernoj Irskoj.

Aiden McGeady, James McCarthy su rođeni u Škotskoj.

Također, selektor Marin O’Neill je Sjeverni Irac.





Given prije 13 godina branio protiv Željezničara

U augustu 2002. godine Željezničar je u Ligi Šampiona igrao protiv Newcastlea, a na golu Engleza u dvomeču branio je irski golman Shay Given (39) koji je i danas na golu Irske.

FK Željezničar – Newcastle United FC 0:1 (0:0)

Sarajevo, 14.8.2002. Olimpijski stadion Koševo (38.000)
Sudija: Ľuboš Micheľ (SVK)

ŽELJEZNIČAR: Kenan Hasagić, Adin Mulaosmanović, Edis Mulalić, Haris Alihodžić, Sanjin Mešić (81’ Denis Mudrinić), Denis Karić, Sanel Jahić (71’ Mirzet Alagić), Almir Čosić (88’ Sanjin Radonja), Sead Seferović, Almir Gredić, Jure Guvo; Trener: Amar Osim

NEWCASTLE: Shay Given, Aaron Hughes, Nikoláos Dabízas (88’ Wayne Quinn), Titus Bramble, Olivier Bernard, Nolberto Solano, Jermaine Jenas, Kieron Dyer, Hugo Miguel Ferreira Gomes Viana (88’ Robert Elliott), Alan Shearer, Lomana Lua Lua (81’ Shola Ameobi); Trener: Robert “Bobby” Robson
0:1 Dyer 55’

Pomoćnik selektora legenda Manchester Uniteda Roy Keane

Selektor Republike Irske je Martin O’Neill (63), a njegov prvi asistent legenda Manchester Uniteda Roy Keane (44).

Roy Keane je u irskoj reprezentaciji igrao 67 puta i zabio devet golova.

U dresu Manchester Uniteda osvojio je 17 trofeja, a za Crvene Đavole igrao je 326 puta i zabio 33 gola.

Robbie Keane sa najviše nastupa i golova

Robbie Keane (35) igrač je sa najviše nastupa i golova u Republici Irskoj.

Keane iza sebe ima 143 utakmice i 67 golova u nacionalnom dresu. Po broju nastupa ga slijede Shay Given, Kevin Kilbane (1997. – 2011.), John O’ Shea, Steve Stauton (1988. – 2002.).

Na listi strijelaca igrač La Galaxya je suvereno u vrhu, a slijede ga Niall Quinn (1986. – 2002. 21 gol), Frank Stapleton (1977. – 1990. 20 golova), Don Givens (1969. – 1981. 19 golova), John Aldrige ( 1986. – 1997. 19 golova) i Tony Cascarino (1985. – 2000. 19 golova).

Posljednji put 1975. godine svih  startnih 11 bilo rođeno u Irskoj

Republika Irska poznata je po velikom broju reprezentativaca koji su rođeni van ove zemlje.





Prvi reprezentativac rođen van Irske bio je štoper Manchester Uniteda, rođen u Mančesteru.

Zvijezda Chelseaja iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, John Dempsey bio je još jedan primjer igrača koji je pravo nastupa za irsku reprezentaciju stekao putem porijekla svojih roditelja.

Tokom ere Jacka Charltona, tadašnjeg selektora Republike Irske, čak šest reprezentativaca nije bilo rođeno u Irskoj. To su bili: Paul McGrath, David O’Leary, Andy Townsend, Ray Houghton, John Aldridge i Tony Cascarino.

Posljednji tim sačinjen od igrača rođenih u Irskoj bio je onaj iz 1975. godine kada je Republika Irska u kvalifikacijama za EURO 1976. godine, sa 4:0 deklasirala Tursku.

Sastav: Paddy Roche (Dublin) – Manchester United, Eoin Hand (Dublin) – Portsmouth, Paddy Mulligan (Dublin) – WBA, Jimmy Holmes (Dublin) – Coventry City, Tony Dunne (Dublin) – Bolton Wanderers, Liam Brady (Dublin) – Arsenal, John Giles (Dublin) – Leeds United, Don Givens (Limerick) – Queens Park Rangers, Ray Treacy (Dublin) – Preston North End, Steve Heighway (Dublin) – Liverpool
Izmjene: Joe Kinnear (Dublin) – Brighton & Hove Albion, Terry Conroy (Dublin) – Stoke City

Ova utakmica zanimljiva je i zbog toga što je ovo tek drugi meč irske reprezentacije na kojoj je jedan igrač postigao četiri pogotka. To je bio Don Givens a golove je postizao u ’27, ’32, ’36 i ’88 minuti susreta.

Jedini igrač koji je uz Givensa uspio postići četiri gola na jednoj utakmici za reprezentaciju Irske bio je Paddy Moore. On je 1934. godine za samo deset minuta tri puta pogodio protiv Belgije što je ujedno i najbrži hat-trick za Irsku u historiji ove zemlje. Četvrti pogodak postigao je pred kraj meča.

Čak 37 Iraca igralo za još jednu reprezentaciju

Od 37 igrača koji su nastupali za još jednu reprezentaciju osim Irske, njih čak 36 nastupilo je i za reprezentaciju Sjeverne Irske.

Samo jedan od njih je igrao i za Englesku.

ITV se izvinila gledaocima zbog prikazivanja prijateljske utakmice između Irske i Engleske

Nakon što su u junu ove godine reprezentacije Irske i Engleske u Dablinu odigrale prijateljski meč (0:0), putem interneta su krenula ismijavanja na račun loše predstave ove dvije selekcije.

Irska televizija ITV koja je radila direktan prijenos meča, nakon utakmice je putem službene Twitter stranice uputila izvinjenje navijačima i gledaocima zbog emitovanja ovako dosadne i nezanimljive utakmice.

Nakon toga, oglasili su se mnogi navijači ali i neki od igrača opisujući ovu utakmicu kao apsolutno gubljenje vremena i novca.

Oglasio se čak i legendarni Paul Scholes koji je izjavio da je prikazivanje ove utakmice bilo ”totalno gubljenje televizijskog prostora.”

Samo tri reprezentativca Republike Irske ne igraju u Engleskoj

Od 35 igrača koji su bili pozivani za kvalifikacione susrete, čak 32 nastupaju u engleskim ligama.

Kapiten Robbie Keane i Kevin Doyle igraju u SAD-u, dok je Anthony Stokes član škotskog Celtica.

Najviše reprezentativaca Republike Irske daju Everton, Stoke i Derby County (po četiri).

Trojica golmana Republike Irske su branila u kvalifikacijama za Euro 2016

U kvalifikacijama za Euro, selekcija Republike Irske igrala je u grupi D i osvojila treće mjesto iza Njemačke i Poljske.

Za Republiku Irsku u deset mečeva kvalifikacija branila su ukupno tri golmana.

Shay Given branio je u pet mečeva (protiv Njemačke izašao zbog povrede), David Forde u četiri, dok je Darren Randolph branio u posljednja dva duela kvalifikacija (protiv Njemačke ušao umjesto Givena te branio protiv Poljske).

Martin O’Neill jedini otkaz u 26-godišnjoj karijeri dobio u klubu za kojeg je kao dječak navijao 

Jedini put kada je sadašnji selektor reprezentacije Irske, Martin O’Neill dobio otkaz u svojoj veoma uspješnoj 26-godišnjoj karijeri bio je otkaz u ekipi Sunderlanda.

Zanimljivo je da upravo Sunderland ekipa za koju je karizmatični O’Neill navijao još kao dječak.

Ekipu je od Stevea Brucea preuzeo 2011. godine te je na 66 utakmica ostvario 26 pobjeda.

Ipak, niz od osam utakmica bez pobjede i poraz od Manchester Uniteda na ”Stadionu svjetlosti” bili su dovoljan razlog da vlasnik Sunderlanda, Ellis Short, O’Neillu uruči otkaz.

Još jedan od razloga za otkaz bila je svakako činjenica da se Sunderland u tom momentu našao samo bod iznad opasne zone kao i podatak da će svaki klub koji te sezone izbori ostanak u društvu najboljih biti nagrađen sa 30 miliona funti, što Short naravno nije želio propustiti.

Prva zvanična utakmica 1954. godine, najveći poraz protiv Brazila, najveća pobjeda protiv Malte

Prvu zvaničnu utakmicu kao Republika Irska, odigrali su 7. novembra 1954. godine u Dablinu protiv Norveške.

Rezultat je bio 2:1 za Irsku a golove su postigli Con Martin i Reg Ryana iz penala.

Najveću pobjedu Republika Irska je napravila protiv Malte, u Dublinu 16. novembra 1983. godine kada su slavili sa 8:0.

Najveći poraz zabilježili su 27. maja 1982. godine kada su u gostima Brazilu izgubili sa 7:0.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...