Evo zašto Safet Sušić nije htio dati ostavku!

Pred početak kvalifikacija Sušić je potpisao novi ugovor sa Savezom u kojem mu je kao cilj postavljen plasman na Euro.





Raskid ugovora prije njegovog isteka moguć je u slučaju da Sušić podnese ostavku, ili pak pod uvjetom da BiH izgubi šanse za plasman, i u ta dva slučaja Savez ne bi morao platiti Sušiću obeštećenje.

No, u slučaju da Savez jednostrano, prije isteka raskine ugovor, što se upravo desilo, Sušiću pripada obeštećenje u iznosu ne manjem od 1,5 miliona KM.

Upravo je zbog toga selektor Sušić nakon poraza od Izraela uporno ponavljao kako neće podnijeti ostavku i kako BiH još uvijek ima šansu da se plasira na Euro “jer je u igri 18 bodova”.

Vanredna sjednica Izvršnog odbora NSBiH, okončana je nakon trosatne rasprave jednoglasnom odlukom članova Saveza da se raskine ugovor sa selektorom Safetom Sušićem, uz napomenu da su Sušiću odata sva priznanja i za historijski uspjeh koji je selekcija BiH ostvarila plasmanom na SP u Brazilu.

Nakon završetka sjednice Izvršnog odbora NSBIH, koja je održana večeras u Sarajevu, generalni sekretar Jasmin Baković obratio se prisutnim novinarima i objavio odluke ovog organa:



- Utvrđeno je da je nakon četiri utakmice kvalifikacija za EURO 2016. dovedeno u pitanje ostvarenje cilja - plasman u Francusku i shodno tome Izvršni odbor NSBiH je donio odluku da se Safet Sušić razriješi dužnosti selektora. Odluka Izvršnog odbora je jednoglasna, a ujedno se zahvaljujemo Sušiću na korektnoj saradnji i ostverenim rezultatima, prije svega na plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, rekao je Baković.

Izvršni odbor je formirao komisiju koju čine Dino Begić, Darko Ljubojević, Ivan Beus, Denial Pirić i Sead Kajtaz koja ima zadatak da utvrdi prijedlog kandidata za novog selektora i taj prijedlog će biti proslijeđen Izvršnom odboru. Rok za taj posao je 1. decembar.

Istovremeno formirana je još jedna komisija u sastavu Ivan Beus, Nurdin Peštalić i Jasmin Baković. Njih trojica će sa Sušićem utvrditi eventualne sporne odluke iz njegovog dosadašnjeg ugovora sa NSBiH.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...