Šta ako Džeki u Izraelu ispadne kolonjska i povrijedi se?

U ovoj spizodi sapunice „Neobični rezoni selektora Safeta Sušića“ ćete gledati...



Ovako bih otprilike trebao započeo novi, ko zna koji po redu, osvrt na poteze selektora fudbalske reprezentacije BiH Safeta Sušića. Teme „Štilić“, „Zukanović“, „Cocalić“ isl. su već prežvakane, a posljednje informacije o zdravstvenom biltenu reprezentativaca nam daje novi materijal za nastavak sapunice.

Naime, povrijedio se Vedad Ibišević i sigurno neće igrati u Izraelu 16. novembra. S obzirom da je među do sada pozivanim reprezentativcima preostao samo Edin Džeko, očekivali smo pozivanje novog napadača. Međutim, istog mišljenja nije selektor Sušić.

Sušić je najavio da neće pozivati drugog napadača, već će Ibiševićev izostanak riješiti na drugi način. Sreća u nesreći je da će biti prinuđen da promijeni formaciju u 4-2-3-1, formaciju u kojoj je reprezentacija uoči i u prvoj utakmici Mundijala jako dobro funkcionisala.

Međutim, šta ako Edinu Džeki 15. novembra, poput svojevremeno Santiagu Canizaresu, ispadne bočica kolonjske vode i on se povrijedi? Podsjećamo, zbog te je bizarne povrede španski golman propustio Svjetsko prvenstvo 2002. godine. U suštini, šta ako se Džeko povrijedi uoči duela sa Izraelom? Ko će igrati u napadu?




Možda Sven Tino Sušić, jer smo već ustanovili da se radi o polivalentnom fudbaleru koji je u reprezentaciju ušao kao ofanzivac koji igra kao defanzivni vezni.

Pretvarat ćemo se da selektor Sušić uvažava sugestije javnosti, pa ćemo biti slobodni i predložiti nekoliko napadačkih opcija koje bi mogle poslužiti „za ne daj Bože“.

U posljednjem kolu talijanske Serie A je Inter kao gost savladao Cesenu, a od prve minute je za domaće igrao 24-godišnji Tuzlak Milan Đurić. Istina, njegova ekipa nije u vrhu tabele, on nije standardan, ali ipak se radi o ligi koja je jedna od najboljih u Evropi, skoro kao hrvatski HNL.

Đurić je svojevremeno bio na meti tadašnjeg selektora reprezentacije Srbije, Siniše Mihajlovića, ali se on ipak radije odazvao selektoru U21 reprezentacije BiH Vladi Jagodiću.

„Đurić je vrhunski napadač i imam sreću da sam ga uspio dovesti prije Mihajlovića“, izjavio je Jagodić svojevremeno.

Nažalost, ni češka liga nije u rangu HNL-a, pa Sušić ne računa ni na Aidina Mahmutovića. Ovaj 28-godišnjak se vratio nakon teške povrede i nastavio po starom – postizanju golova. U posljednja tri susreta svojih Teplica je postigao po pogodak, a trenutno ih na kontu ima pet. Već ranije se, prije pomenute povrede, dovodio u kontekst reprezentacije, ali je te spekulacije odbacio Sušić uz obrazloženje da „ne voli igrače iz osrednjih liga“.

Kada govorimo o ligama, potez karijere je u reprezentativnom smislu napravio Ermin Zec, koji se vratio iz Turske i potpisao za Rijeku. Ne sufliramo selektoru da pozove Zeca, samo nagovještavamo da su mu šanse sada mnogo veće nego kada je igrao u Turskoj.

Sugestije i kritike koje se odnose na selektora nisu rezultat toga da li mi volimo ili ne volimo Sušića, već želje da se iskoristi puni potencijal koji reprezentacija BiH posjeduje. Bez lažne skromnosti, na Evropsko prvenstvo bi kao jedna od dvije prvoplasirane reprezentacije MORALI otići.

Sa dva boda iz tri utakmice ne možemo biti zadovoljni, a pobjeda u Izraelu je imperativ. Poraz bi značio gotovo kraj nadanja u osvajanje jedno od prva dva mjesta, nada za baraž bi još tinjala, a vjerovatno bi značio i kraj sapunice o kojoj smo govorili na početku teksta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...