Svi se pitaju: Šta se desilo sa Džekom i Ibiševićem?

"Nismo ni mi zadovoljni, a kao što je selektor rekao, mislim da je jedina negativna stvar taj poraz od Cipra", rekao je kapetan bh. selekcije Edin Džeko u osvrtu na dosadašnji tijek kvalifikacija u kojima je BiH u dva susreta, protiv, složili se neki ili ne, osrednjih protivnika, osvojila tek bod.



Protiv Cipra u Zenici su izgubili tri, a protiv Walesa u Cardiffu - dva. A tek večeras slijedi utakmica protiv favorita Belgije, koja na Bilino polje dolazi po sva tri boda. Međutim, ono što je prednost BiH u odnosu na ranija dva susreta je činjenica da u ovoj utakmici nije favorit, ali daleko od toga da smije igrati rasterećeno.

Zapravo, poraz od Belgijaca udaljio bi BiH od plasmana na Euro, jer usprkos računici izbornika Safeta Sušića kako ga 18 do 20 bodova vodi na Euro u Francusku, taj scenarij bi bio praktički nemoguć. Ukoliko, naime, BiH izgubi večerašnju utakmicu, morala bi tražiti pobjedu protiv Izraela u Haifi u studenom ove godine, čime bi na kontu imala tek četiri boda, te šest susreta do kraja, koji donose 18 bodova.

To znači da bi morala pobijediti i Belgiju na strani, kako bi skupila 22 boda. U slučaju poraza večeras, te posrtaja ili tek boda protiv Izraela, što je vjerojatnije nego pobjeda u Haifi, ali i posrtaja u gostima kod Belgije, onda bi zmajevi na kontu, u slučaju pobjeda nad Andorom u dva navrata, te Walesom i Izraelom kod kuće, te Ciprom na strani, imali tek 17 bodova, što je prostom računicom nedovoljno za plasman na Euro.



Dakle, utakmicu protiv Belgije jednostavno ne smiju izgubiti, jer bodove koje su prosuli u utakmici protiv Cipra moraju negdje nadoknaditi, pa makar i protiv protivnika koji je snažan poput Belgijaca.

I Sušić i Džeko Belgiju smatraju jednom od najboljih europskih selekcija. Već godinama crveni vragovi stvaraju ekipu s kojom će pokoriti Europu, a igre na SP-u pokazale su da su na odličnom putu. Iz godine u godinu Kompany i društvo rastu i u Zenicu, usprkos činjenici da u posljednja dva susreta protiv BiH imaju i dva poraza, dolaze kao favoriti.

Pokriveni su na svim pozicijama, kako u obrani, tako i u vezi, te napadu, a kako god zvučalo, obrana s Kompanyem im je možda najslabija karika. Zapravo se u tome i najbolje očitava snaga gostiju, kad im je jedan kapetan Manchester Cityja zapravo šansa za suparnika!

Međutim, Džeko i Ibišević u prva dva susreta nisu pokazali gotovo ništa od svog ubojitog napadačkog znanja, ali ne svojom krivicom. Svaka čast Pjaniću, Medunjaninu, Sušiću, te Bešiću, koji je sjajan u defanzivi, ali ovoj ekipi je potreban Misimović, kako bi bila još opasnija.

Bešić će zatvoriti sve što treba zatvoriti, ali za pobjedu treba i postići pogodak, a kad u ekipi imaš dva sjajna napadača poput Ibiševića i Džeke, onda je sve što treba kvalitetan zadnji pas, koji još nismo vidjeli.

Nije kriv ni Pjanić, ni Medunjanin, a još manje Sušić, što tog pasa nema, jer činjenica je da se njih trojica guše u veznom redu i malo toga imaju za ponuditi u ofanzivi iz razloga jer se nalaze na malom prostoru.

"Možda propušteno iz Cardiffa vratimo upravo protiv Belgije. Svjesni smo, naravno, da igramo protiv jedne od najboljih europskih reprezentacija. Ne treba biti naivan, nastojat ćemo pobijediti, ali ako se to i ne desi, nije strašno", kaže Sušić, koji vjeruje da s istom momčadi koja je ispustila dva boda protiv Walesa može pobijediti Belgiju.

Namjerno kažemo ispustila dva boda, jer su Velšani, sigurni smo, zadovoljniji bodom, nego bi to trebala biti BiH, koja je po imenima, ali i kvalitetom, daleko bolja, pa makar oni imali i igrača koji se zove Gareth Bale.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...