Alarmantno: Zmajevi nikad gori!

Na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je svega dva boda iz prva tri meča.



Nakon uvodnog i neočekivanog poraza od Kiprana (1:2), izabranici Safeta Sušića nisu poraženi, ali nisu ni slavili u duelima sa Velsom (0:0) i Belgijom (1:1).

Dva boda iz tri meča najlošiji je start "zmajeva" otkako se takmiče u kvalifikacijama za EP, a ovo su im pete u istoriji.

Bosna i Hercegovina kao samostalna država prvi put je učestvovala u kvalifikacijama za prvenstvo Starog kontinenta 2000. godine u Holandiji i Belgiji.

U kvalifikacionoj grupi sa Češkom Republikom, Škotskom, Litvanijom, Estonijom i Farskim Ostrvima, BiH je u prva tri meča osvojila četiri boda (Farska Ostrva 1:0, Estonija 1:1, Češka Republika 1:3), ali su sva tri meča "zmajevi" igrali na domaćem terenu.

Četiri godine kasnije (Portugal 2004), Danska, Norveška, Rumunija i Luksemburg bili su protivnici u grupi 2. Domaći poraz od Rumuna na startu 0:3, pa neuspjeh u Norveškoj 0:2, koliko-toliko ispravljeni su trijumfom protiv nejakog Luksemburga 2:0, pa su "zmajevi" osvojili tri boda iz isto toliko mečeva, što je za bod više nego sada.



Austrija i Švajcarska organizovale su šampionat 2008. godine. BiH je bila smještena u kvalifikacionu grupu C zajedno sa Grčkom, Turskom, Norveškom, Moldavijom, Mađarskom i Maltom. Na startu su ubjedljivo poraženi Maltežani, na gostovanju 5:2, uslijedio je domaći poraz od Mađara 1:3, pa remi u Moldaviji 2:2. Dakle, četiri boda iz prve tri utakmice, duplo više nego sada.

U prošlim kvalifikacijama, za EP u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, Bosna i Hercegovina bila je nadomak plasmana na evropsku smotru, ali je u baražu poražena od Portugala (0:0, 2:6). Prethodno je u kvalifikacijama igrala sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom. U prvom kolu savladani su Luksemburžani 3:0, Francuzi su slavili na "Koševu" 2:0, dok je u duelu sa Albancima osvojen bod (1:1).

"Zmajevi", nakon dva domaća i jednog gostujućeg meča, u aktuelnim kvalifikacijama na svom kontu imaju samo dva boda. Ipak, težak raspored na startu učinio je svoje. Osim poraza od Kipra, teško je bilo očekivati pobjede u Kardifu i protiv najjače ekipe u grupi, Belgije u Zenici.

Izabranici Safeta Sušića na proljeće će biti u mnogo boljem položaju, s obzirom da ih očekuje dvomeč sa autsajderom Andorom, te domaći mečevi sa Izraelom i Velsom, u kojima je za očekivati pobjede.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...