A gdje vam je Zvjezdan Misimović?

S daljine od 2.562  kilometara od Sarajeva do Madrida, javila se legenda i uz dječački gotovo stidljiv osmijeh, odgovorio kao iz topa, nakon molbe za intervju, bez najave.



A nije lako ući u razgovor s legendarnim Radomirom Antićem, koji je tokom briljantne trenerske karijere trenirao dva najveća španska fudbalska kluba - Real Madrid i Barcelonu, ali je najveći trag ostavio u Atletiko Madridu, kojem je donio i historijske rezultate. U sezoni 1995/1996., Antić je s madridskim klubom osvojio duplu krunu.

Stoga, uopće ne čudi što i dan danas srbijanski stručnjak ima veliko mjesto u srcima svih navijača madridskog kluba, ali isto tako, izuzetno je cijenjen i među navijačima Reala i Barcelone.

Novi format

- Prosto me obožavaju u Madridu. Gledam svaku utakmicu Atletika i prije meča dam na hiljade autograma i fotografiram se s obožavaocima. Nisu zaboravili šta sam napravio za njihov klub - kazao je za "Avaz" Antić.



Sadašnji trener Atletika Dijego Simeone bio je Vaš učenik. Kako Argentinac obavlja posao i šta je tajna njegovog uspjeha?

- On je pravi šoumen. Svih 90 minuta komunicira s publikom i to je njegova tajna uspjeha. Kao igrač bio je izuzetno borben, a sada je to prenio i na trenerski posao. To je njegova filozofija nogometa, izuzetna borbenost i mirnoća u završnici.

S obzirom da ste vrsni poznavalac Primere, ko je po Vašem mišljenju favorit za osvajanje?

- Ko je izmislio fudbalski kalendar u Španiji, taj je neprijatelj sporta. Utakmice se igraju svaka tri dana i igrači su premoreni. Zbog Svjetskog prvenstva, fudbaleri Barcelone, Reala i Atletiko Madrida nisu prošli bazične pripreme i već ih je savladao umor. To se nabolje vidjelo na meču Lige prvaka između PSG-a i Barcelone. Na kraju utakmice Nejmara (Neymar) su hvatali grčevi. Sada očekujte veliki broj povreda u španskim gigantima.

12 sezona Antić je igrao za Partizan

Pratite li fudbalsku reprezentaciju BiH. Zabilježili smo slab start, možemo li se ipak, kvalificirati na Euro?

- S obzirom na novi format takmičenja, neće biti problema da se BiH kvalificira na Euro. Imate kvalitet i iskustvo da prevaziđete ovu situaciju. Nažalost, Zvjezdan Misimović se oprostio, a bio je to paklen igrač, sjajan veznjak. Vaša najveća uzdanica je Edin Džeko koji je vrhunski napadač.

Kako ocjenjujete rad selektora BiH Safeta Sušića?

- Činjenica da je Sušić ekipu odveo na historijsko Svjetsko prvenstvo dovoljan je pokazatelj. U Brazilu su sudije utjecale, a trebali ste proći grupu i onda ko zna šta bi bilo. Plasman na veliko takmičenje donio je Savezu ogroman sportski i ekonomski podstrek i sada bi se trebao podići kvalitet domaćeg nogometa.

Veza s Tuzlom

Kada ste spomenuli domaći fudbal, sjećate li se utakmica sa Željezničarom i Sarajevom. Koja Vam je ostala u posebnom sjećanju?

- Volim Sarajevo kao grad i uvijek sam se radovao utakmicama u glavnom gradu BiH i sada osjećam veliku nostalgiju. Međutim, više sam vezan za Tuzlu. Igrali smo protiv Slobode, ja sam postigao pogodak, a na taj dan rodio mi se sin Dušan. Zato sam s Tuzlom posebno vezan.

Što se tiče glavnog grada BiH, često sam nakon utakmica znao noćiti po nekoliko dana. Imao sam ritual, a odlazak u hotel Central i čuvena tufahija bili su neizostavni. U Sarajevu su mi živjela dvojica ujaka i volim taj grad. Svako ljeto dođem do Šipova, odakle je moj otac, a naredno ljeto planiram doći u Sarajevo na tufahiju.

Jeste li u kontaktu s Ivicom Osimom?

- Čuo sam da je bolestan. Nažalost, došli smo u te godine. Želim mu mnogo sreće i kad god se vidimo s mnogo sjete se ispričamo. U jako smo dobrim odnosima. Kakav je to sportista bio, citirat ću čuvenog sportskog komentatora Mirka Kamenjaševića "Sad je lopta kod Osima, pustimo muziku iz studija" - emotivno je kazao Antić.

Liga prvaka spas

Klubovi s prostora bivše Jugoslavije nalaze se u velikim problemima. Redovno ispadaju iz pretkola kvalifikacija za evropska takmičenja, a slovenski Maribor je napravio iskorak i ušao u grupnu fazu Lige prvaka. Šta učiniti kako bismo se izdigli iz sivila?

- Odgovor je Liga prvaka. Naši klubovi moraju sve učiniti kako bi bili dio tog glamuroznog takmičenja. Učešće u tom takmičenju ne donosi samo novac, već podrazumijeva infrastrukturu, popularizaciju...

To je spas. Zato, uradite sve, kako bi ušli u grupnu fazu Lige prvaka, a onda ćete u budućnosti uživati. Vidjet ćete na primjeru Maribora.

Mesi i Ronaldo, dva različita svijeta

 Na pitanje ko je bolji nogometaš, Portugalac Kristijano Ronaldo (Cristiano) ili Argentinac Lionel Mesi (Messi) odgovorio je:

- To su dva svijeta različita. Oni su obilježili sadašnji nogomet. Ne mogu se odlučiti koji je bolji.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...