Što ti je ovo trebalo Safete?

Mi sa ove strane Atlantika smo imali plan, uspavati djecu pa sa njima odkunjati koji sat prije nego sto nas budilnik digne na noge dva sata iza ponoci da vidimo kako teku pripreme za operaciju ”Brazil” nasih ljiljana medjutim Pape i Zuka su htjeli drugacije.



Sigurno da su do sada svi upoznati sa slucajem ”Viza”. Ervin Zukanovic je uredno poslao papirologiju i predao sve sto je trebalo za americku vizu medjutim iz navodno ”birokratskih” razloga nije dobio istu i tako je kao jedini igrac i clan ekspedicije ostao kuci. Pape mu je iz Amerike i preko novinara porucio da racuna na njega, Ervin je opet s druge strane, preko novinara porucio da je frustriran i da smatra da je ”neko iz NS-a” to trebao za njega zavrsiti i da nije smijelo doci do ovoga. NS/FS je na svom sajtu objavio da nisu krivi oni nego Amerikanci, a Amerikanci se za sve ovo vrijeme nisu nijednom (javno) ocitovali. Novinari su nastavili postavljati pitanja Zukanovicu na koja je on iskreno odgovarao (”Razocaran sam i frustriran!”) sto se nije svidjelo Papetu koji je odigrao ”na prvu” i izjavio, opet preko novina, da vise ne racuna na Ervinove usluge.

Ervin Zukanovic


I tako je reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala bez jednog sjajnog igraca koji bi nam i te kako bio od koristi na SP-u ali i poslije istog. Da li je to treniranje strogoce selektora Susica zaista bilo neophodno u ovom trenutku kada su svi ”naspanovani”, od selektora i igraca preko saveza i novinara pa do navijaca? Smatram da nije. Ovo se moralo drugacije rijesiti i nikako mi nije jasna ta selektorova bojazan od direktne komunikacije sa svojim igracima, godinama se sluzi novinarskim stupcima kada se obraca nekom od igraca.

Biti selektor nije isto sto i konkurisati za Mistera popularnosti cak naprotiv, svi bi da ti se mjesaju u posao ali sa ljudima se mora raditi ljudski i nikako drugacije! Ukoliko si dovoljno siguran u svoju stvar onda ti ne moze zasmetati kritika nekog bivseg kolege (slucaj Baka Sliskovic) ili bivseg igraca (slucaj Pandza s kojim se takodjer odlucio obracunati preko novina) nego tu kritiku mozes uvijek odbijati argumentima u koje vjerujes u koje si siguran da su ispravni.

Diktatorsko postavljanje prema svojim podredjenim moze samo znaciti znak slabosti jer te je strah da ne otkriju koliko u stvari ne znas/nisi siguran u ono sto pricas. Tanak vokabular,  brzopletost i masa nelogicnih poteza zadnjih nekoliko godina dodatno uticu na sve manju popularnost selektora Susica medju obicnom rajom, prosto je nevjerovatno da nas najuspjesniji selektor lagano ali sigurno postaje i najomrazeniji na veliku zalost svih nas obozavaoca njegovog igrackog lika i djela. Nerijetko se upitam da li on zaista svjestan sta radi, njegovo ponasanje kao da je repku naslijedio od oca i majke pa s njom i s ljudima u njoj moze sta hoce ne pije vode, previse je ljudi emotivno vezano za istu da bi gledali ikoga da je ovako rastura pa makar taj rasturac bio i za nas sveti Pape!

Selektor Susic je morao pokazati razumjevanje za Zukanoviceve postupke a ukoliko ga je vec zelio ukoriti, danas postoji najmanje 20-ak nacina direktne komunikacije ma gdje se insan nalazio, nazoves i objasnis mu situaciju i kazes mu da zaveze i kraj price a ne ovako, kukavicki preko novina i jos mu natovari na vrat ”navijace” koji kontaju u stilu ”Sta ce Zuka, on rusi atmosferu, ovo ono..”  Ne bih nikad nijednom sportisti pozelio da mu se desi ista stvar i ne mogu ni zamisliti kako je momku tesko, sanjas nesto godinama, marljivo radis i treniras, dodjes nadomak ostvarenja tog svog sna i onda ti tamo neka glupost za koju ne snosis odgovornost sve to pokvari.

Svi ljubitelji teorija zavjere su ovo jedva docekali, evo im materijala dovoljnog da cijelo SP provedu analizirajuci ko je kriv. Licno, ne zelim da vjerujem da je ovo namjerno uradjeno da bi se smaknuo taj famozni 24. igrac sa spiska jer naprosto ne mogu da vjerujem da postoji neki trener na tako visokom nivou koji bi se bavio ovakvim metodama da bi uklonio nekog koga smatra viskom. Nemoguce je da citav ovaj cirkus napravljen jer nakon situacije sa Pandzom od neki dan zadnje sto Papetu i igracima treba je novi skandal koji ce unijeti novi nemir medju njih.

Zbog mira u repki, zbog buducih kvalifikacija (Safete, bice repke i tekmi i poslije Brazila!) i prije svega zbog buducih slicnih situacija stavljam odgovornost na ljude iz NS/FS BiH i molim ih da ucine sve da se ova situacija izgladi i da za ubuduce naprave jasan plan i kodeks kako selektori svih nasih selekcija treba da se ophode prema NS/FS-u, igracima, novinarima i naravno prema navijacima. Razumijem da su Osim i Begic ”naslijedili” Papeta i njegov ugovor od bivse vlade ali ukoliko im se slucajno omakne pa mu ponude novi, neka se dobro pobrinu oko sastava istog jer ovo, citiracu Misketa, ”Ne moze ovako!”

(Nogolopta)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...