Pa gdje ovo ima osim kod nas?!

U posljednje vrijeme živi u trokutu Lil – Alžir - Hercegovina, ali je u mislima u Brazilu. Legenda bh. fudbala Vahid Halilhodžić krenut će za petnaestak dana u najveći dosadašnji ispit u bogatoj trenerske karijeri, prvo pripreme s Alžirom, a potom i učešće na Svjetskom prvenstvu.




Vahu smo telefonom "uhvatili" u njegovom francuskom domu u Lilu nakon što je kratko boravio u domovini.

Prva faza

- Bio sam u Mostaru, Jablanici, kratko u Sarajevu, malo i u Dubrovniku, a evo, sada sam u Francuskoj. Uskoro putujem u Alžir, gdje ćemo obaviti prvu fazu priprema za Mundijal, a poslije ćemo, početkom juna, boraviti u Švicarskoj, nakon čega slijedi odlazak u Brazil - kaže selektor "Pustinjskih lisica".

Halilhodžić nema problema sa povrijeđenim fudbalerima uoči SP-a,  ali ga jedna činjenica brine.

- Većina Alžiraca koji nastupaju u evropskim klubovima, rijetko je u posljednje vrijeme na terenu. To me zabrinjava, ali ćemo na pripremama pokušati popraviti situaciju i dovesti igrače u formu - ističe Vaha.
 
Uprkos ogromnim obavezama, Halilhodžić prati dešavanja u reprezentaciji BiH. I, kao i obično, nema pardona.

Kreirati ambijent

- Znam da se "Zmajevi" nisu proslavili u posljednjoj konrolnoj utakmici s Egiptom u Austriji izgubivši sa 0:2, ali ne treba sada drvlje i kamenje na igrače i selektora Safeta Sušića.

Godinama smo čekali plasman na veliko takmičenje, a sada bi reprezentaciju "sahranili" zbog jednog meča. Pojavljuju se "stručnjaci" i dijele "dobronamjerne" savjete. Pa, gdje to ima osim kod nas?! Istina, čuo sam da je bilo nekih problema na relaciji Pape - igrači, ali gdje ih nema?

Naravno, uvijek se mora znati ko je glavni, a to je, u svakom slučaju, trener. Zato Papetova mora biti prva i zadnja.

Naša javnost, prije svega navijači i mediji, trebali bi kreirati ambijent u kojem će se "Zmajevi" optimalno pripremiti za Mundijal, jer imamo realne šanse da se plasiramo među 16 najboljih na svijetu - poručuje Vaha na kraju razgovora.

PSG još nije zreo za evropsku titulu


Vahid Halilhodzic


Vaha je prije desetak godina vodio Paris St. Germain, osvojivši Kup Francuske uz drugo mjesto na tabeli, iza tada neprikosnovenog Liona. Parižani su sada pretplaćeni na trofeje u Francuskoj, ali u Ligi prvaka ne mogu dalje od četvtrtfinala.

- Pari Sen Žermen još nije zreo za evropsku titulu. Imaju strašnu ekipu, ali do najvećeg uspjehe, naslova u Ligi prvaka, ne može se preko noći. Moraju jačati kolektivni duh, a za to je potrebno vrijeme.

Parižani su me donekle razočarali u revanšu četvrtfinala protiv Čelzija kada su se opredijelili na čuvanje 3:1 iz prvog susreta. Morali su bolje iskoristiti ofanzivni potencijal koji posjeduju. Sve im je ovo škola za budućnost - smatra Halilhodžić.

Konačno je Pape platio ručak

Halilhodžić se prije nekoliko dana susreo sa Sušićem pa su dvojica prijatelja i svojevremeno saigrača iz Pari Sen Žermena i reprezentacije Jugoslavije iskoritila priliku za zajednički ručak.

- Konačno je Pape platio ručak. Naravno, šalim se. Razgovarali smo o stotinu tema, poželjevši na kraju jedan drugome mnogo sreće i uspjeha na Mundijalu - govori Vaha.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...