Ustanite i naklonite se posljednjem bosanskom romantičaru


U modernom fudbalu koji se sastoji uglavnom od trčanja, udaranja, trčanja, dodavanja, postizanja golova, nekada zaboravimo one prave fudbalske vrijednosti.

Da, istina je da je rezultat bitan, ali nekada zaboravljamo da je zabava na terenu glavna.

Srećom, na svijetu još uvijek postoji nekoliko romantičara, a jedan od njih igra za Bosnu i Hercegovinu.

Zvjezdan Misimović, Miske, vjerovatno je najomiljeniji fudbaler u našoj reprezentaciji. Ne morate dugo tražiti razloge zašto je to tako - Miske se na terenu igra i zabavlja.

Nemojte ovo krivo shvatiti. On je mnogo više od showmana. Njegova vještina je fascinantna, a karakter mu je takav da često upada u probleme.


Rođen je u Minhenu, a reputaciju je stekao u Njemačkoj, gdje je sa Wolfsburgom i Edinom Džekom osvojio naslov prvaka 2009. godine.

Svi se još uvijek sjećamo njegovih rekordnih 20 asistencija iz te sezone.

Za Bosnu i Hercegovinu je debitovao 2004. godine, a do sada je u dresu Zamjeva skupio 80 nastupa, s čim je i rekorder. Također je i drugi najbolji strijelac fudbalske reprezentacije BiH svih vremena, iza Edina Džeke.

Pet selektora je vodilo BiH dok je Miske bio u ekipi, igrao je u pet kvalifikacionih ciklusa, a dva je puta je bio jako blizu (baraži sa Portugalom), ali je konačno uspio otići sa Zmajevima na jedno veliko takmičenje.

Imao je i nekoliko teških trenutaka u karijeri. Rumunski trener Gheorghe Hagi nije volio njegov stav, pa ga je otjerao iz Galatasaraya u Dinamo Moskvu.

U Rusiji je nabio loptu u prvacu navijača koji su njega i njegove saigrače gađali grudvama.

Dolazio je u sukob i sa selektorom BiH Safetom Sušićem. Kada je proslavljao gol protiv Bjelorusije, simulirao je pucanje iz automatske puške, ali je tvrdio kako to nije bilo upućeno Sušiću.

Posljednji se put sukobio sa Sušićem kada je otišao u Kinu. Sušić zbog toga nije bio sretan, pa ga je izostavio sa spisak za prijateljsku utakmicu sa Slovenijom, a Misketu je to teško palo. Ipak, sve se brzo sredilo, pa se Misimović vratio u reprezentaciju.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...