Može li ovo riješiti probleme Safeta Sušića?

Vjerovatno nijedan selektor koji je svoju reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo nije imao toliko problema sa povredama i neigranjem svojih defanzivnih igrača tokom kvalifikacija kao Safet Sušić.Ionako ne baš prevelik igrački kadar Sušiću se počeo osipati na samom početku kvalifikacija za Brazil. 


Saša Papac se oprostio od reprezentacije, a ubrzo nakon toga došle su vijesti o povredama u ranijim kvalifikacijama nezamjenjivih Borisa Pandže i Elvira Rahimića. Pape je našao alternative u mladim igračima, pa su priliku za dokazivanje na velikoj sceni dobili Ognjen Vranješ, Toni Šunjić, Adnan Zahirović...

Kasnije je Sušić ostao i bez Ognjena Vranješa, a u reprezentaciju se dobrim igrama u Belgiji nametnuo Ervin Zukanović. Nakon što se Zukanović ustalio u reprezentaciji u najboljim utakmicama naše selekcije u kvalifikacijama protiv Latvije u Rigi i Grčke u Zenici, Pape je zbog povrede ostao i bez ovog igrača.

Došla je i povreda Mujdže, ali i totalni izostanak igračke forme naših zadnjih veznih Elvira Rahimića i Adnana Zahirovića. Treća alternativa na toj poziciji Muhamed Bešić naknadno je jednim potezom iznevjerio povjerenje i Safeta Sušića i selektora mlade reprezentacije Vlade Jagodića pa je odstranjen iz naše "A" reprezentacije.

Do danas Safet Sušić nije uspio riješiti problem izostanka igrača na spomenutoj poziciji defanzivnog veznjaka, poziciji na kojoj ukoliko nemamo kvalitetno rješenje, naša reprezentacija često protiv iole jačih protivnika na terenu izgleda kao bez glave i repa.

Za utakmicu protiv Egipta da se isprobaju na toj poziciji pozvani su Sven Sušić i Anel Hadžić, ali iako su novajlije pokazale određeni kvalitet, svima je jasno da ta dva igrača nikako ne mogu zamijeniti reprezentativca kalibra kakav je Elvir Rahimić (37), posebno ne u mečevima kakvi nas očekuju protiv Argentine, Nigerije, ali možda kasnije i Francuske, Švicarske, Njemačke, Portugala...

Elvir Rahimić iz pepela se kao feniks izdigao upravo u meču protiv Latvije u Rigi. Nakon više mjeseci odsustvovanja, došao je van takmičarske forme na okupljanje reprezentacije.

Safet Sušić ga je odlučio staviti od prve minute u sastav i time izazvao nezapamćenu buru kritika. Svi navijači željeli su na terenu vidjeti Zahirovića, ali da je Pape napravio pravu odluku potvrdio je Rahimić koji isprovocirao protivnika da dobije crveni karton, a kasnije svojom rutinskom partijom pokazao da je još uvijek jedna od glavnih karika naše reprezentacije.



Rahimić je posljednju utakmicu za repreznetaciju odigrao u augustu prošle godine protiv SAD-a na Koševu. Još jednom je popularni "general" pokazao koliku fudbalsku inteligenciju, iskustvo i znanje ima, pa je gledajući sa strane, bez previše napora, u potpunosti zaključao sredinu terena za protivničke kombinatorike, akcije, kontranapade...

Iako je za svoj CSKA posljednji put nastupio krajem desetog mjeseca prošle godine, Elvir Rahimić bi uz specijalne treninge, te nastupe za prvi ili drugi tim svog kluba mogao u narednim mjesecima podići takmičarsku formu na dovoljan nivo da igra barem dvije utakmice na mundijalu, one protiv Argentine i Nigerije.

Bilo bi svakako poželjno ukoliko bi se selektor Safet Sušić i njegovi pomoćnici odlučili na odlazak u Moskvu i pokušali dogovoriti ovakav trenažni aranžman za Elvira Rahimića, jer bi Pape na taj način zasigurno osigurao sebi veliku dodatnu snagu za svoju repreznetaciju na Mundijalu.

Sigurno je da i CSKA ima interes da što više njihovih igrača zaigra za Svjetskom prvenstvu, ako ništa onda zbog premija FIFA-e. Safet Sušić ima veliko poštovanje prema Elviru Rahimiću i sigurno je da bi se Pape mogao u tom slučaju odlučiti za pozivanje "generala" na Svjetsko prvenstvo.

Rahimić bi u Brazil morao ići barem i kao gost repreznetacije, jer njegove lična karizma, bogato iskustvo i izuzetna psihološka stabilnost uveliko mogu biti korisni reprezentaciji u jednom novom iskustvu koje je očekuje na Mundijalu.

Za spisak za Brazil sigurno će konkurisati i gore spomenuti Muhamed Bešić koji je izgladio odnose sa Vladom Jagodićem, pa je za očekivati da će njegove grijehe zaboraviti i Safet Sušić.

Šteta je da niko u našoj reprezentaciji i tehničkom sektoru NFSBIH ranije nije primjetio najboljeg veznog igrača švicarske lige i kapitena Grasshoppersa Veroljuba Salatića koji bi definitivno u ovom trenutku bio najbolje rješenje za našu reprezentaciju.

Izet Hajrović pun je hvale za ljudske i profesionalne vrline ovog rođenog Zvorničanina koji je još 2005. godine nakon nastupa za sve mlade selekcije Švicarske izjavio kako je otvorena mogućnost da igra za Bosnu i Hercegovinu, ali ga nažalost u ovih deset godina od te izjave niko nije pozvao iz Sarajeva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...