Bosna i Hercegovina i dalje gubi talente

Na desetine članaka je napisano o tome kako gubimo talente koji igraju u kvalitetnim evropskim klubovima, koji imaju izvanredne uslove za trening već od malih nogu i koji igraju za druge reprezentacije. 


Još se ništa nije promjenilo, osim što smo poneke igrače počeli zvati na neformalni teferič, na koje klubovi ne moraju puštati svoje igrače. Tako i ne čudi vijest da su braća Osman (18 godina) i Nihad Hadžikić (16 godina) ovih dana dobili austrijsko državljanstvo. Oba nastupaju za bečki klub Austria Wien.

Stariji od dvojice braće je nakon dobrih partija u drugoj ekipi i u UEFA Youth League, zimi priključen prvoj momčadi i zamišljen je kao drugi golman.

Rijetki su golmani koji se tako rano priključe prvoj ekipi. Prvi golman Austrije, Lindner je u Ligi prvaka pokazao dobre partije, pa bi mogao napustiti klub na ljeto, što bi otvorilo vrata talentovanom Osmanu.



Za razliku od starijeg brata, Nihad igra na poziciji napadača, a može igrati i na krilu. U zadnje dvije sezone je bio prvi strijelac omladinske lige Austrije(prosjek: ~1 gol po utakmici), iako je morao igrati sa starijim od sebe.

I ove godine je dao 9 golova u 11 utakmica, pa je u januaru prebačen u drugu ekipu, koja se takmiči u trećoj austrijskoj ligi. Još nije dobio mnogo prilika za igru, ali sa svojih 16 godina ima još vremena da se nametne treneru.

Ovaj mladić je između ostalog i prisustvovao ”historiskoj” utakmici u Žilini, što pokazuje da ipak gaji neke simpatije prema BiH.

Osman je pozvan u juniorsku reprezentaciju u februaru, ali selektor Toni Karačić očito nije bio upućen u povredu ovog golmana, koji je tada morao na operaciju zbog povrede koljena.

Za razliku od njega Nihad nikada nije pozvan u jednu od naših nacionalnih selekcija, i ako bi njegove golgeterske sposobnosti sigurno dobro došle našoj kadetskoj reprezentaciji u nadolazećem elitnom krugu kvalifikacija za U17 EP.

(Nogolopta)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...