Mi znamo brzo poletjeti, a onda još niže pasti


Prije desetak godina bio je uz Hasana Salihamidžića i Sergeja Barbareza u najtežim godinama bh. fudbala, kada smo svaki ciklus završavali u suzama, a navijači upirali prst u tadašnje vlastodršce NSBiH zbog kojih nam se nesreća nije skidala s vrata.

Međutim, nakon 2006. Ninoslavu Milenkoviću zametnuo se trag. Ovaj rođeni Subotičanin, koji je dres "Zmajeva" topio znojem više od mnogih drugih koji su prodefilirali kroz nju, što zbog svojih, što zbog tuđih interesa, za BiH je pristao igrati onda kada su od nje igrači samo bježali. Nije se libio braniti boje BiH niti u vatrenim duelima protiv svoje domovine, ali danas uspjehe selekcije čiji je ne tako davno bio član prati u miru iz Grčke, gdje igra za drugoligaša Panseraikos.

Iako ne krije razočarenje što odavno nije dio bh. fudbalske priče, uspjesi "Zmajeva" ga raduju, jer je, kaže, ostao veliki navijač BiH.

Dobar putokaz


- Promjene koje su se izdešavale posljednjih godina bile su temelj uspjeha koji se dugo čekao. Otišli smo na SP, ali to ne smije biti nešto što nas treba zadovoljiti. Treba sada pokazati da nismo bez razloga otišli na Mundijal. Treba dostojno prezentirati zemlju, fudbal i narod BiH. Imamo dobar putokaz, ali treba nastaviti tim putem. Ova reprezentacija može bolje, jer još ima sitnica koje vuku korijene iz prošlosti i koje treba otkloniti da bismo bili na vrhunskom nivou - kaže Milenković.


Nino je jedini naš fudbaler koji je igrao i u Belgiji i na Kipru i stoga je zanimljiv sagovornik kada je riječ o kvalifikacijama za Euro 2016., jer smo, kao što je poznato, u grupi s ove dvije selekcije. U Belgiji je Milenković svojevremeno igrao za Lirs, Sint Truiden i Žerminal, a na Kipru za Enosis.

- Grupom sam prezadovoljan. Kao da smo je sami birali. Favoriti smo mi i Belgija, ali treba biti oprezan. Mi znamo brzo poletjeti, a onda još niže pasti - tvrdi Milenković i nastavlja:

Svjesna žrtva


- Belgija je izuzetno jaka ekipa, koja se mora respektovati. Prošli put kada smo igrali s njima i kada ih je Edin Džeko pokopao, bili su u tranziciji. Oni su svjesno žrtvovali rezultate kako bi podmladili tim. Taj proces je, uprkos velikim kritikama, započeo njihov tadašnji selektor i bivši trener Mirsada Bešlije iz Genka, koji je sklonio sve starije igrače. Rezultat vidimo. Prema meni, jedna su od najboljih reprezentacija u Evropi. Mlada, a u isto vrijeme ozbiljna ekipa - tvrdi Milenković.

Kipranima je, pak, tvrdi on, suvišno poklanjati previše pažnje.

- Za detaljnije analize i njihovo praćenje nema potrebe. Oni jesu povremeno bilježili uspjehe, najviše na klupskom planu, ali zaslugom stranaca. Trenutno imaju 2-3 fudbalera koji malo odskaču, ali daleko su od nivoa na kojem su naši. Svakom protivniku treba odati poštovanje, ali smatram da kiparska reprezentacija igra bez pretjeranog smisla i kvalitetnog sistema. Njena možda najveća prednost su fanatični navijači, ali pošto smo to već prošli s Grcima, ne trebaju nam biti problem. Od Kiprana je puno veći problem Vels, ali ako ekipa bude ozbiljna kao do sada, neće biti problema da prođemo na Euro. Ako ne, to bi bio ogroman neuspjeh i veliki korak unatrag - tvrdi Milenković.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...