Da li je moguće da nam se ovo ponovo dešava?


Posjeta UEFA-inog eksperta za infrastrukturu Muhameda Taa Bosni i Hercegovini nije neka vijest. No, u njegovom jučerašnjem iznenadnom dolasku u našu zemlju, koji je zatekao i predstavnike Nogometnog saveza BiH, bilo je neželjene simbolike.

U vrijeme Ilje, Sulje, Čeke i njima sličnih, prečesti dolasci UEFA-inih predstavnika značili su da se naša kuća suočava s nerješivim problemima. A tada ih je bilo i previše, jer su članovi Izvršnog odbora u privatnim nadmetanjima i ličnim interesima godinama zapostavljali opće dobro bh. fudbala. Gdje su nas doveli, ne treba podsjećati, piše Dnevni Avaz.

Lični interes

Nova garnitura u Savezu, na čelu s Elvedinom Begićem, čovjekom od povjerenja Ivice Osima, donijela je drugačiju praksu i efikasnije rješavanje problema. Nogometni savez BiH izveden je na pravi put, ali posla, očito, još ima.

Naime, UEFA je davno našem Savezu iz posebnog fonda ponudila na pladnju 200.000 eura za gradnju šest mini terena pored ustanova za djecu sa posebnim potrebama. Izvršni odbor NSBiH trebao je samo izabrati gdje će oni biti izgrađeni i sve bi bilo završeno. No, zapelo je.

Na dvije sjednice zaredom članovi Izvršnog odbora vodili su borbu oko lokacija, pokazujući kako se, i pored opipljivog napretka, iz naše kuće fudbala još nisu potpuno iskorijenili stari običaji. Ne misleći o općem dobru nego o svojim privatnim interesima, svaki je želio da jedan od mini terena bude izgrađen u njegovom gradu, valjda kao spomenik njegovoj velikoj pobjedi za lokalnu zajednicu. U tom natezanju odluka nije ni donesena.

I sada, došao je Muhamed Ta. Osim što je u planu posjete imao obilaske reprezentativnog centara u Zenici i premijerligaških stadiona, u odvojenim projektima, jedan od razloga dolaska UEFA-inog eksperta upravo je problem s izborom lokacija za mini terene.

Činjenica da Izvršni odbor NSBiH na dvije sjednice nije donio odluku o mini terenima ugrozila je čitav projekt pa se javlja opravdana bojazan da bi mogao propasti. Ono što je još gore od tih, možda izgubljenih 200.000 eura, je da bi svi budući UEFA-ini projekti mogli doživjeti sličnu sudbinu.

Ljaga na ugled



Od izlaska iz kome, Nogometni savez zadobio je svojim akcijama povjerenje UEFA-e i nametnuo se kao ozbiljan partner koji je spreman prihvatiti pomoć međunarodnih asocijacija kako bi velikim koracima krenuo naprijed. Opstrukcije pojedinaca kada je riječ o mini terenima, bacile su ljagu na teško stečeni ugled novog NSBiH, koji bi mogao ostati bez još nekoliko sličnih projekata koje nam je UEFA namijenila.

Ta će za vrijeme svog boravka u BiH napraviti izvještaj o problemu, a kako će reagirati UEFA, tek treba vidjeti. Hoće li produžiti rok za izbor lokacija ili će povući novac, znat ćemo uskoro. Ako ga povuku, najveći gubitnici ipak neće biti nesavjesni i lokalnim interesom vođeni članovi Izvršnog odbora nego oni koji ga najviše trebaju - djeca sa posebnim potrebama.

Šta će biti sa milionom eura?

Ta je jučer obišao novi reprezentativni centar u Zenici. Objekt koji je dijelom finansirala i UEFA, završen je i svečano otvoren, ali sada treba sagledati način da profunkcionira onako kako je zamišljeno.

Ta će, također, posjetiti nekoliko premijerligaških stadiona u vezi sa projektom razvoja infrastrukture, čija implementacija počinje u proljeće. Novac od UEFA-e za ovaj projekt, skoro milion eura, delegacija NSBiH, na čelu s Begićem, izborila je tako što je pokazala dobru volju i spremnost da ide ukorak s ostalim evropskim federacijama. Zbog toga bi ponašanje dijela Izvršnog odbora moglo izazvati mnogo teže posljedice od samog gubitka projekta mini terena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...