Ko je Bosanac koji se krije iza uspjeha Borussije Dortmund


Ne voli sjediti u prvom redu na klupi za trenera i rezervne igrače. Ne voli pričati za medije niti davati intervjue. Kaže kako govori samo onda kada ima što za reći. Za njega kažu kako je mozak koji stoji iza svih ovogodišnjih uspjeha Jurgena Kloppa, trenera Borussije iz Dortmunda

Željko Buvač, rodom iz Omarske, nekadašnji igrač banjalučkog Borca iz sjajne predratne generacije ovoga kluba, nogometni je genije. Barem ga tako tituliraju njemački novinari nakon što je Borussija Dortmund prošle nedjelje, pobjedom u Munchenu, pokazala Bayernu ko je ove godine gospodar Bundeslige.

GOSPODAR TRENINGA


Buvač je od ranog jutra do kasno uvečer na Signal Iduna Parku, stadionu Borussije. On je, kako kažu njemačke kolege, i desna i lijeva ruka Jurgena Kloppa, trenera Dortmunda s kojim surađuje još od 1992. godine kada su obojica igrali u Mainzu.

Klopp je isprva bio napadač, kasnije je prebačen u obranu dok je Buvač cijelu svoju karijeru, od Omarske, preko Borca do Mainza i Neukirchena proveo igrajući u veznom redu. U Mainzu je rođeno prijateljstvo koje traje već gotovo dva desetljeća. Kada je Klopp 2001. godine imenovan za trenera Mainza, insistirao je na tome da mu Željko bude pomoćnik, koji je zbog svog nogometnog znanja i trenerskog talenta zaradio nadimak Mozak.

„Dobro, moglo je biti i nešto gore“, komentira Željko. Dok je Klopp u centru pažnje njemačke javnosti, kako zbog pobjeda tako i zbog karizmatičnih istupa u medijima i tokom utakmica (u Njemačkoj su ovih dana pravi hit naočari kakve nosi trener Borussije), skoro dva metra visoki, dugokosi Buvač se uvijek drži po strani.

No, samo dok nema treninga i utakmica. Elokvetni motivator, perfekcionista koji insistira na svakom pa i najsitnijem detalju tokom treniga, čak i na pravilnom u milimetar tačnom rasporedu čunjeva. „Kada Željko nešto kaže tokom treninga, onda je to zakon“, priča Peter Krawitz, koji je također dio stručnog štaba Borussije.


„Željko je inkarnacija nogometnog stručnjaka, svaki dan nešto novo naučim od njega“, kaže Klopp. Svaki dan, prije treninga, sa Buvačem održi sastanak na kojem se dogovore od detaljima treninga. Niti jednu odluku vezanu za tim, kaže, ne donese a da se prije toga ne savjetuje sa Željkom. Klopp je šef stručnog štaba, ali na treningu nogometaši Borussije imaju dva šefa, Klopa i Buvača.

„Obojica puno pričaju s nama, razgovaramo o svakom detalju“, kaže branič Dortmunda, Mats Hummels. „Željko ima mnogio taktičkih ideja koje nam pkušava pojasniti na treninzima.“ Gospodar treninga, tako Klopp zove svog asistenta i prijatelja. Zato što Buvač veliku pažnju posvećuje detaljima. Razdaljina između ekipa tokom treninga mora biti tačno određena, vježbe dodavanja se moraju precizno izvršavati. Čak je smislio i nekoliko vlastitih vježbi kako bi na treningu igrače spremio za realne situacije koje se mogu dešavati na travnjaku tokom utakmica.

„Tokom svih treninga ima uvijek jasnu i cijelu sliku. Tako je i tokom naših utakmica kada se brzo dgovara sa Kloppom o razvoju igre i taktičkim solucijama“, pojašnjava Krawietz.

Željko Buvač je rođen 1961. godine u Omarskoj gdje je u istoimenom klubu i počeo u karijeru. Iz Omarske odlazi u Rudar iz Prijedora, a odatle debitira u Prvoj saveznoj ligi tadašnje SFRJ, igrajući za Borac iz Banje Luke. Iz Borca 1991. godine odlazi u Rot-Weiß Erfurt, zatim u Mainz a igračku karijeru je završio 1998. godine u Neukirchenu.

Te godine je i počeo trenerski posao upravo u Neukirchenu, da bi 2001. godine prešao u Mainz u kojem je radio sve do 2008. kada sa Kloppom odlazi u Dortmund. U Borussiji su karijere gradili poznati bh. nogometaši, Sead Kapetanović i Sergej Barbarez a Buvač i Klopp su u Dortmund doveli i Nevena Subotića, Bosanca u dresu nogometne reprezentacije Srbije.

(Nedim Hasić)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...